TSİ 20.25 Almanya'da ilk tahmini sonuçlar

Koalisyondaki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partisi oyların yüzde 28,6'sını aldı. CDU/CSU'unun oy kaybının yüzde 6,8 olduğu tahmin ediliyor. Koalisyon ortaklarından Sosyal Demokratlar, geçen seçimlere göre yüzde 12 oy kaybederek, oyların yüzde 15,3'ünü elde etti. Yeşiller oylarını yüzde 10,2 artırarak, yüzde 20,9'a ulaştı. Sol Parti'nin oyları ise yüzde 2'lik oy kaybı ile yüzde 5,4 oldu. Sağ popülist AfD yüzde 3,8'lik artışla oyların yüzde 10,8'ini aldı. Hür Demokrat Parti (FDP) ise oylarını yüzde 2 artırdı ve oy oranı ilk tahminlere göre yüzde 5,4 olarak belirlendi. 

TSİ 20.10 Macaristan’da Orban birinci

Macaristan’da Başbakan Viktor Orban’ın Fidesz Partisi ilk tahminlere göre en güçlü parti konumunda. Nezepont anket şirketinin açıkladığı ilk sonuçlara göre iktidardaki Fİdesz oyların yüzde 56'sını alarak açık farkla önde bulunuyor.

TSİ 19:49 İlk tahminler: Yunanistan’da muhafazakârlar önde

Yunanistan’da ilk tahmini sonuçlara göre Yeni Demokrasi partisi (ND) seçimleri önde götürüyor. Özel SKAI televizyonuna göre, partinin oylarının yüzde 32 ile 36 arasında olduğu tahmin ediliyor. ND’nin 2014’teki oy oranı yüzde 22,7 idi.

İktidardaki Başbakan Alexis Tsipras’ın partisi Syriza ise geçen AP seçimlerine kıyasla oyunu 0,4 artırsa da oyları yüzde 25 ile 29 arasında kaldı.

Ilımlı sol eğilimli olarak görülen Değişim Hareketi KINAL’ın oylarının yüzde 7 ile 9 civarında olacağı tahmin ediliyor.

Aşırı sağcı Altın Şafak’ın oyları ise yüzde 5 ile 7 arasında kaldı.

TSİ 19.43 Almanya'da ilk tahminler 

Almanya'da sandıkların kapanmasının ardından oy sayım işlemleri sürüyor. Gelen ilk tahminlere göre oy oranları şöyle: 

CDU/CSU: Yüzde 27,9

SPD: Yüzde 15,4

Yeşiller: Yüzde 21,7

Sol Parti: Yüzde 5,5

AfD: Yüzde 10,4

FDP: Yüzde 5,6

Bu sonuçlara göre, CDU/CSU 2014 yılı seçimlerine kıyasla yüzde 7,5 oy kaybına uğradı. SPD'nin oy kaybı ise yüzde 11,9. 

Oylarını en fazla yükselten parti ise Yeşiller oldu. Yeşiller'in oyları beş yıl önceki seçimlere kıyasla yüzde 11 arttı. 

Sağ popülist AfD ise oylarını yüzde 3,3 artırdı. 

TSİ 19.35 Oettinger: Almanya’nın nüfuzu azalacak

Avrupa Birliği’nin bütçeden sorumlu komisyon üyesi Günther Oettinger, AP seçimlerinde Almanya’dan çıkan sonuçlara ilişkin açıklamada bulundu. Oettinger, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, “Hayal kırıklığına uğradım, bu sonuç Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) için tatmin edici değil” dedi. AP’deki en büyük üç siyasi grupta Almanya’nın zayıf bir şekilde temsil edileceğine dikkat çeken Oettinger, “Hür Demokrat Parti (FDP) zayıf kalıyor, CDU zayıf kalacak ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise felaket. Bu Almanya’nın nüfuzunun azalacağı anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

751 sandalyeli AP’de Almanya toplam 96 vekil ile temsil ediliyor ve AP’ye en çok vekil gönderen ülke olma özelliği taşıyor.(Kaynak: Deutsche Welle)