Binlerce insan 'İnce Memed ölmedi kavgamızda yaşıyor' diyerek Yaşar Kemal'i son yolculuğuna uğurladı.

Bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde önceki gün 92 yaşında hayatını kaybeden edebiyatın çınarı Yaşar Kemal için Teşvikiye Camii'nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı.



Cami avlusu sabahın erken saatlerinde itibaren dolmaya başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Aydın Doğan, Türkan Şoray, Orhan Gencebay, Mustafa Denizli, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, gazeteciler Muhsin Kızılkaya, Cengiz Çandar ve sanatçılar Rutkay Aziz ile Tarık Akan ile sanat ve siyaset camiasından birçok isim cenaze törenine katıldı. Cenazeye katılanlar Yaşar Kemal'ın eşi Ayşe Semiha Baban ve manevi oğlu Ahmet Güneştekin'e taziyelerini sundu.

Türkçe ve Kürtçe dua 

Yazarın tabutunun başında bazı vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe dua etti.  Yaşar Kemal'in manevi oğlu Ahmet Güneştekin,  "Bugün en zor günümüz, namuslu bir ömür yaşadı. Bize güzel insanlar olmamızı öğretti. Bütün hayatını barışa adadı ve ölümü de barışın en yakın olduğu güne denk geldi, 28 Şubat anlamlı bir gündür, tesadüf değildir. Her zaman barışı göreceğim diyordu bence gördü ve hissetti. Ve bence böyle bir günü seçmiş olması bütün insanlığa bir mesaj verdi. O dev adam bütün ağırlığıyla bugünü seçti" diye konuştu.

Kim, ne dedi?

CAN DÜNDAR

O yanardağ sönmeyecek. Gelecek kuşaklar onu çok daha büyük bir saygı ile anılacak. Ben bir gazeteden kovulduğumda bana "Ben de kovulduktan sonra yazar oldum" demişti. O yazar olmadan gazeteciydi, meslektaşımızı kaybettik...

Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son yolculuğuna uğurlanan Yaşar Kemal’e ilişkin yaptığı kısa açıklamada “Sakıp Sabancı, Koca Yaşar derdi ona. Büyük bir coşku ile anardı. Toprakları bol olsun ikisinin de. Bizler de, Adana’da büyüyen çocuklar için ayrı bir yeri var Yaşar Kemal’in. Hepimiz İnce Memed okuyarak büyüdük. Farklılıkların barış içinde yaşaması için verdiği çaba, eserleri kadar büyük bence. Bir barış ilçisini, bir büyük insanı uğurluyoruz bugün. Bir büyük kıymeti kaybettik bugün” dedi.

ERCAN KARAKAŞ

Fikirleriyle yol gösteriyordu. Çok büyük bir kayıp. Sol ve özgür bir insandı. Yol göstericiydi. Çok nasihatlarını aldım. Siyasetle ilgili çok nasihat ederdi. 

ONUR AKAY

Yaşar Kemal’i tanımak için Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yazılarını öneriyorum. Sosyalizmi işledi, öğretti. Okuyun, okutun. Bir bilge başka nasıl onurlandırılabilir ki.’ dedi.

CHP MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN ÇELEBİ

Bu kadar kişiye dokunmak kolay bir şey değil. Kalbimize, içimize dokundu. Bana takılırdı, kısa pantolonlu adam diye... Hep yanımızda hissederdik. Söylediği her söz yankı uyandırırdı. Yaşar Kemal ilgili büyük söylemlerinde barış derdi, çok bedel ödedi.

TARIK AKAN 

Acımız büyük, olağanüstü bir insandı. Yaşar ağabeyi ölümsüzlüğe uğurluyoruz

15.30'DA ANMA TÖRENİ

Yaşar Kemal, Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verilecek. Saat 15.30'da da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde anma töreni düzenlenecek.

Büyük Usta Yaşar Kemal tedavi altına alındıktan 1.5 ay sonra Cumartesi günü 92 yaşında hayatını kaybetti.

 Doğduğu köyde hüzün var

İstanbul’da hayatını kaybeden usta yazar Yaşar Kemal için doğduğu Osmaniye’nin Gökçedam (Hemite) Köyü’nde hüzün var. Çocukluk arkadaşları ve köylüleri Yaşar Kemal’in arkasından gözyaşı döküyor. Köyde sela verilirken, defnedileceği Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabrine konulmak üzere baba evinden toprak alındı. Yaşar Kemal için bugün köyde gıyabi cenaze namazı da kılındı.

Yaşar Kemal’in 1923 yılında dünyaya geldiği Gökçedam Köyü’nde yaşayanlar, hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor. İnce Memed Anıtı, Yaşar Kemal Kültür Evi ve Yaşar Kemal Parkı’nın da bulunduğu Gökçedam Köyü, yazarın yasını tutuyor. Yaşar Kemal için Gökçedam Köyü Camisi’nde sela verildi. Bugün de Teşvikiye Camisi’nde cenaze namazı kılınırken, hemşerileri de aynı anda onun için saf tutup gıyabi cenaze namazı kıldı.

‘Doğduğu toprağa gömülseydi’

Ünlü yazarın adına kurulan Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, ünlü yazarı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Yaşar Kemal’in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini ifade eden Özer, “Yaşar Kemal’imizi doğduğu, büyüdüğü bu topraklarda görmek isterdik ama en son aldığım habere göre vasiyeti varmış, birinci eşi Tilda Hanım’ın yanına gömülmesini istemiş. Yapacak bir şey yok. Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi, biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıkıyoruz. Yarın (bugün) bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal’in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak. Köylülerimiz kültür evinde birbirine taziyede bulunuyor” dedi.

‘Duyunca çok ağladım’

Ünlü yazarın köydeki çocukluk arkadaşlarından 92 yaşındaki Ahmet Koşar ise Yaşar Kemal’in çok iyi bir insan olduğunu belirterek, duygularını şöyle anlattı: “Yaşar Kemal beni ‘Sarı Ahmet’ diye bilirdi. İyi bir çocuk, temiz biriydi. Ağzından kötü bir kelime çıkmazdı. Okula giderken yolları çamurluyken bacaklarını çemrer (katlar) öyle giderdi. Vefatını öğrenince çok ağladım. Kendisi buraya geldiği zaman hemen bizi çağırır ve kucaklaşırdık. Cenazesinin buraya getirilmesini istedik ama getirmediler. Allah rahmet eylesin” dedi. Kaynak: Cumhuriyet