Burs sağlananlar arasında Türkiye 21 bilim insanı ile birinci sırada yeralıyor. 

Almanya’da birçok vakfın ve Dışişleri Bakanlığı’nın desteğiyle oluşan Philipp Schwartz İnisiyatifi, aralarında ‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisine imza atan 6 Türkiye kökenlinin de bulunduğu 21 akademisyene ülkede iki yıl boyunca tam burslu çalışma imkanı sunuyor. Savaş ya da tehdit sebebiyle hayati tehlikesi olduğu belirtilen akademisyenler, başvuran 38 üniversite arasından seçilen 18 üniversitede çalışacaklar.

Ülkelerinde can güvenliği tehlikesi yaşayan akademisyenler için oluşturulan fon ile 21 akademisyene 18 farklı üniversitede akademik çalışma yapma imkanı sunuluyor. Alexander von Humboldt Vakfı tarafından yapılan açıklamada Philipp Schwartz İnisiyatifi ile tam burslu gelecek akademisyenleri alacak 18 üniversite belirlendiği bildirildi.

Savaş ya da izlenme sebebiyle Almanya’da koruma altına alınmak için başvuran 21 akademisyen aralarında Bayreuth, Humboldt, Bochum, Bonn, Bremen, Tübingen ve Heidelberg’in de yer aldığı 18 üniversitede Philips Schwartz Burslusu olarak çalışma yapabilecekler.

Humboldt Vakfı Genel Sekreteri Enno Aufderheide konuya ilişkin yaptığı açıklamada  “Yapılan çok sayıda başvuru, tehlike altında yaşayan akademisyenlerin destek ihtiyacını göstermektedir. Philipp Schwartz İnisiyatifi’ne gösterilen büyük ilgi akademisyenler arasındaki dayanışmayı ve zor zamanlarda yardıma hazır olunduğunu göstermiştir.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise “Bu inisiyatif ile izlenen akademisyenlere tehdit altında olmaksızın araştırma imkanı sağlanmaktadır. Bu kişiler daha sonra ülkelerinde sorumluluk alabilirler. Philipp Schwartz da otuzlu yıllarda Nazi Almanya’sından kaçmak zorunda kalmıştı.” şeklinde konuştu.

Kendisi bir patolog olan Yahudi Bilimadamı Philipp Schwartz 1933 yılında Almanya’dan kaçmak zorunda kalmış ve yurtdışına kaçan akademisyenler için bir cemiyet kurmuştu.

TÜRKİYE’DEN GELENLER BİLDİRİYE İMZA ATAN İSİMLER

Dr. Nil Mutluer Humboldt Üniversitesi’nde sosyoloji alanında çalışmalarını yürüteceği duyurulurken, Prof. Dr. Latife Akyüz Goethe Üniversitesi’nde sosyal bilimler alanında çalışmalar yapacak. Akyüz, ‘Barış için Akademisyenler’ bildirisine imza atmış daha sonra Düzce Üniversitesi’ndeki görevinden uzaklaştırılmıştı. Türk akademisyenlerden ikisi ise Bremen Üniversitesi’nde çalışacak. Bu iki ismin de aynı bildiriye imza attıkları için baskı gördükleri ifade edildi.