Wikileaks, UBS Leaks veya Swiss Leaks’dan kat kat daha büyük miktarda belgenin söz konusu olduğu ve bugüne kadarki en büyük gizli belge sızıntısı olarak adlandırılan Paname Papers yayınlanıyor. 

Panama merkezli bir danışma ve idare şirketinin kurduğu veya yönettiği 200 bini aşkın offshore şirkete ait milyonlarca belge Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyomu’na (ICIJ) üye medya organlarınca yayınlanmaya başlandı. 

‘Bilinmeyen bir kaynak’ tarafından geçtiğimiz yılın başından itibaren Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine gönderilmeye başlanan belgelerin toplamda 2,6 tera octet (260 bin milyar octet) olduğu ve 11,5 milyon dosyayı içerdiği bildiriliyor. Süddeutsche Zeitung’un bugüne kadarki ‘en büyük belge sızması’ olarak adlandırdığı dosyaların fazlalığı karşısında Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyomu’ndan (ICIJ) yardım istediği ve yüzlerce gazetecinin belgeleri incelediği öğrenildi. 



Panama’da 1977 yılından 2015’e kadar 214 bin kadar offshore şirket kuran veya yöneten Mossack Fonseca adlı bir danışma ve idare şirketine ait olan belgelerde, birçok devlet liderinin yanı sıra üst düzey yöneticiler ile ünlü isimlerin kurduğu şirketlerin bilgileri yer alıyor. Belgelerin incelenmesinde yer alan Le Monde gazetesine göre, offshore şirketlerin büyük kısmının gerçek kuruluş amacı kara para aklamak. 

Bu hafta boyunca detayları yayınlanacak belgelere göre, Rusya ve Ukrayna liderleri ile halen görevde olan 4 diğer devlet başkanının da kurduğu paravan şirketler belgelerde geçiyor. İsmi geçen diğer tanınmış şahsiyetler arasında UEFA Başkanı Michel Platini ile ünlü futbolcu Lionel Messi de bulunuyor. 

Toplamda ise, 12 devlet başkanı veya başbakan, önde gelen 128 politikacı veya üst düzey memur ile dünyanın en zengin 500 iş insanı arasına girmiş 29 kişinin de adları geçiyor.