Kral Abdullah’ın 11 Ocak’ta aralarında Kongre ve Senato üyelerinin de olduğu ABD’li üst düzey yetkililerle yaptığı bir toplantıya dair bilgileri yayınlayan Middle East Eye (MEE) sitesinden David Hearst’ın haberine göre, Ürdün Kralı toplantıda AB’ye sığınmacı akınının ve teröristlerin sayısındaki artışın Türkiye’nin siyasi tutumundan kaynaklandığını söyledi.

‘IŞİD KESİNLİKLE TÜRKİYE’YE PETROL İHRAÇ EDİYOR’

“Teröristlerin Avrupa’ya gitmesi Türkiye siyasetinin bir parçası” diye konuşan Kral Abdullah, Türkiye hükümetinin Suriye’deki planlarını hayata geçirmek için Kürtleri bahane olarak kullandığına da dikkat çekti. Ürdün Kralı, ABD’li bir Kongre üyesinin IŞİD’in Türkiye’ye petrol ihraç edip etmediği yönündeki sorusuna da “Kesinlikle ihraç ediyor” yanıtını veriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu’da radikal İslam’ı desteklediğini söyleyen Ürdün Kralı, “Türkiye Suriye’de dini çözümden yana. Biz ise daha ılımlı unsurları destekliyoruz ve dini seçeneğe karşı üçüncü bir seçeneği zorluyoruz” dedi.

‘RUSYA’NIN OPERASYONLARI SONRASI TÜRKİYE SIĞINMACI AKININI KIŞKIRTTI’

"Türkler IŞİD'le savaşta stratejik olarak bizim yanımızda değil" diye konuşan Kral Abdullah, Türkiye’nin sadece Suriye'de değil, Libya ve Somali'de de radikal İslamcılara yardım ettiğini belirtti.

Toplantıya katılan Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Judeh de, Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarının Türkiye’nin güvenli bölge planını suya düşürdüğünü, bunun üzerine Türkiye’nin Avrupa’ya sığınmacı akınını kışkırttığını kaydetti.