Wedel disko yangını davası başladı: İşletmeci 60 bin Euro vaat etmiş

Almanya Schleswig-Holstein Eyaleti'ne bağlı Wedel kentinde eski adı Moda Club olan Viva Wedel Event Club'u kundaklamaktan ve sigortayı dolandırmak istedikleri gerekçesiyle Deniz B.(37). Mehmet P. (36) ve Peter S.nin (38) İtzehoe Eyalet Mahkemesi'nde dava görülmeye başladı.

Itzehoe Mahkemesi Salonu'na girerken zanlıların görüntüleri oldukça göz alıcı olduğu kadar dikkatte çekti. Ceket, gömlek ve saç kesimi ile oldukça şık görünen ve tam bir işveren görüntüsü sergileyen Deniz B. avukatının cübbesiyle yüzünü kameralara göstermemek için saklamaya çalışırken, Mehmet P. kıyafetinin kapşonunu yüzüne indirdi ve Peter S. ise başının üstünde klasör tutarak saklanmaya çalıştılar.

Dava iddianame okunarak başladı

Zanlı Deniz B. “Ciddi kundaklama, suçsuz insanların ölümünü göze alarak ve sigortayı dolandırma sahtekarlığı suçlarıyla” yargılanırken, Mehmet P. ve Peter S.'nin kundaklama suçlarından yargılanıyor. Hamburg'da yaşayan Türk kökenli işletmeci Deniz B.'nin İtzehoe'da ve Mehmet P.'nin Neumünster cezaevlerinde yattığı tutuklu yargılanırken, Wedel'de oturan zanlı Peter S.'nin tutuksuz yargılanma nedeni ise verdiği ifadelerde olayı kapsamlı olarak itiraf ettiğine işaret edildi.

60 bin Euro vaat etmiş

Wedel kentinin en ünlü büyük ve tanınan diskotekleri bulunan Komplex alanı 2014 yılı sonuna doğru kiralayan ve işletmeye başlayan Deniz B.'nin Şubat 2017'de başlattığı kundaklama planını 25 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirdiği okunuyor iddianamede. Kundaklama ve sigortadan haksız yere para alma planını birçok kez Mehmet P. ile Peter S. ile görüşmüş ve Peter S.'ye 40 bin Euro, Mehmet P.'ye ise 20 bin Euro vaatte bulunmuş.

2,5 milyon üzerinde hasar

Farklı işyerlerinin bulunduğu toplam Komplex alanı işletmecinin dört Milyon Euro'nun üzerinde sigortalattığına dikkat çekildi. Kundaklama da 2 Milyon 578 bin 597,59 Euro hasar meydana geldiği açıklandı. Komplex'in girişinde bulunan Çin Restoranı, Diskoteğin yanında Fantasia Oyun Salonu ve gecede devamlı insanların bulunduğu gerçeğinin altı çizildi. Ayrıca Çin'li iki aşçının gizlice restoranın bodrumunda yattığı ve oyun salonu sorumlusu yangında yanmaktan kurtulmalarının mucize olduğu belirtilirken sabah saat 2.57'de yangını oyun salonu sorumlusu gördüğü belirtildi iddianameye göre.

Bulaşık bezine benzin döküp yaktılar

Yine iddianameyle göre, olay gecesi Peter S. ve Mehmet P. Saat 0.30 ile 2.00 arası yan giriş kapısını zorlayarak diskoya girdikleri ve Peter S.'nin içeride ofisin kapısını kırıp içeride dosyaları yerlere atıp buz dolaplarının camlarını kırdığı iddia edildi. Mehmet P.'de tabak, bardak kurulanan bezi benzin döküp ıslattıktan sonra Peter S.'nin beraberinde getirdiği çakmakla yakıp tezgahın üzerine attığı ve alevlerin başladığı kısa sürede yangın her yere yayıldığı ifade edildi.

Meydana gelen hasarı sigortaya bildirdi

Yangında meydana gelen büyük hasarı 8 Haziran 2017 tarihinde sigortasına bildiren işletmeci Deniz B.'ye ödeme yapılmadı. Yapılan araştırmaların sonunda Ekim 2017'de Deniz B.'ye kelepçeler takılıp gözaltına alındı. İddianame okunurken sanıklar sessizce hareketsiz dinlediler. Peter S.'nin Mirko Laudon ve Christiane Rusch adlı savunmacılarının talepleri üzerine dava yarıda kesildi. Peter S.'nin avukatları müvekkillerinin savunmasını tam kontrol edebilmeleri için dosyaların 15 Mart tarihinde kendilerine verildiğini söylediler. Dosyaların çok olduğu 4 bin 500 yapraktan oluştuğu gibi 24 özel klasörü, gereği gibi inceleyemediklerini belirten avukatlar, duruşmanın askıya alınmasını veya kesintiye uğramasını talep ettiler. İtzehoe Eyalet Mahkemesi, kararı 25 Nisan 2018 tarihinde açıklaması bekleniyor.

https://www.abendblatt.de/region/pinneberg/article214034941/Grossfeuer-von-Wedel-Bot-Disco-Chef-60-000-Euro.html