Süheyla Kaplan

Ulla Jelpke, Sol Parti adına Alman hükümetine 
"Almanya’dan cihad için Suriye’ye Irak’a giden aşırı dinci örgütler, gruplar konusunda Alman hükümetinin nasıl tedbirler aldığı" konusunda verdiği soru önergesinde Türkiye’nin bu ülkelere giden transit ülke konumunda olduğuna dikkat çekildi.

Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada Almanya’dan Suriye ve Irak’a İslamcı grupların Türkiye üzerinden bu ülkelere gittikleri ve Türkiye’nin önemli bir transit ülke olduğu vurgulanarak "Elde edilen raporlar, medyada çıkan haberlere göre Türk istihbaratı İslamcı terör örgütlerine lojistik ve silah yardımı yapmaktalar. Hatta Türk askerleri sınırdan Suriye’ye gitmektedir. İslamcı terör örgütlerine Türkiye’nin verdiği desteği durdurmak için Alman hükümeti Ankara’ya baskısını artırmalı" denildi.

ALMAN HÜKÜMETİNE ELEŞTİRİ

Alman istihbarat birimlerinin verdiği bilgiye göre Irak Şam İslam Devlet Örgütü’ne (IŞİD) Almanya’dan yaklaşık 400 gencin katıldığını, ancak bunun nedenleri konusunda hükümetin gerekli önlemleri neden almadığı soruldu.

IŞİD’in bölgede Aleviler, Kürtler ve Hristiyanlara’a yönelik katliamlara karşı Alman hükümetinin gözlerini kapattığını ileri süren Jelpke, IŞİD’e Almanya’dan katılan İslamcı grupların tekrar dönüşlerinin ele alınmasını ve grupların büyük bir titizlikle takip edilmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Almanya’dan Suriye’ye savaşmak için giden yaklaşık 30 gencin Almanya’ya tekrar dönmelerinin engellendiğini ancak bu gibi tedbirlerin yeterli olmadığını belirten Jelpke, son günlerde Almanya’dan gençlerin IŞİD’e katılımlarının nedenlerinin araştırılması gerektiğini söyledi.

"EZİDİLERİ PEŞMERGE DEĞİL, PKK KURTARIYOR"

Jelpke ayrıca, PKK’nın Avrupa’da "terör listesinden" çıkarılması gerektiğini ifade ederek "Amerika da bu konuyu inceliyor. İki haftalık Irak, Suriye incelemelerinde şunu gördüm. Ezidiler’i IŞİD’den Peşmergeler değil, PKK ve YPG kurtarıyor. Almanya’da barbar İslamcı çeteler terör listesinde değil, PKK terör listesinde. Kürtler yaklaşık 20 yıldan beri Almanya’da kriminalleştirilmektedir. Türk hükümeti PKK ile görüşme halinde. Kürtler gösteri, protesto yürüyüşü düzenlediklerinde Öcalan’ın bayrağını açıkça taşıyabilmekteler. Ya Almanya’da? Almanya’da ise hem yasak hem de suç teşkil etmektedir" şeklinde açıklamada bulundu.