Irak’taki çatışmalar bir milyondan fazla insanı göç etmek zorunda bıraktı. Büyük bölümü Irak'taki Kürdistan Bölgesi’ne sığınan göçmenlerin büyük zorluklarla kaşı karşıya oldukları görülüyor. Telafer’den kaçan göçmenlerin çocuklarını satmak zorunda kalmaları da bunun bir parçası oluyor.
Konuya ilişkin Musul Emniyet Müdürlüğü Basın Danışmanı Mazin Ciburi, çatışmalardan kaçarak Şengal’e sığınmak zorunda kalan Türkmenlerin maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını bölge halkından ailelere sattıklarını söyledi. Mültecilerin maddi yönden büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Mazin Ciburi, satılan çocukların çoğunlukla bebek yaşta olduğunu ve özellikle çocuk sütü ve diğer ihtiyaçların yokluğunun aileleri bu tür bir uygulamaya zorladığını ifade etti.
Şu ana kadar kaç çocuğun satıldığını tespit edemediklerini ifade eden Cuburi, çocukların genellikle onları besleyecek imkana sahip ailelere verildiğinin altını çizdi.
Telaferli göçmen Mihemmed Mahmud, diğer bir çok aile gibi, altı aylık kız çocuğunu satmak istediğini belirterek, ’’Bu şartlarda çocuğumu beslemem ve ona iyi bir yaşam imkanı vermem zor. Bu yüzden onu besleyebilecek bir aileye vermek istiyorum’’ dedi.
Şengal’de kurulan mülteci kampında bulunan ve çocuğunu satmak isteyen bir başka göçmen olan Suad Tahsin şöyle dedi;
’’Evladımı ona bakabilecek bir aileye satmak istiyorum. Bu halde gözlerimin önünde ölmesinden daha iyidir. Geçen hafta bu kampta gözlerimizinönünde 3 çocuk açlıktan öldü. Çocuğumun akibetinin böyle olmasını istemiyorum.’’ dedi.Basnews