Hem tarihsel hemde güncel bazda Kürt sorununun çözülmemesinin yarattığı sonuçların gündelik hayata etkilerinin anlatıldığı toplantı Fikir Atölyesi Başkan Yardımcısı ev sahibi Orhan Göktan‘ın katılımcıları selamlaması ile başladı.

Daha sonra Erdal Tekin‚‘‘ Eşit Yurttaşlık ve Kürt sorunu‘‘, Mehmet Tanlı ‘‘ Tarihsel ve güncel boyutlarıyla Kürt meselesi – Birlikte yaşam‘‘ ve Aydın Sayılan da ‚‘‘ Kürt Diasporasını‘‘ gibi konularda sunumlar yaptılar.

Halk Ozanı Gani Cansever‘in yönettiği bilgilendirme toplantısında verilen aralarda yine Gani Cansever Bremen Dostluk Korosu'ndan öğrencisi Gül Polat ile kendi bestesi olan bir Ömer Hayyam, 16. yy Kürt Ozanı Feqiye Teyran şiiri ve Arame Tigran bestesi olan türküleri seslendirdiler.

Kürt Sorunu tam demokraside çözülür

Akademisyen ve AB Uzmanı Erdal Tekin sunumunda‚‘‘ Kürt sorununun eşit yurttaşlık bazında, demokrasi tüm kurum ve kurallarıyla işlediği zaman çözülmüş olacaktır. Ülkemiz bu sorunu çözerse önü açılacak, daha çok yatırımcı gelecek, ekonomi düzelecek ve bölgede üstün güç olacaktır ‘‘ dedi

Gazeteci ve Belediye Meclis Üyesi Mehmet Tanlı ise ‚‘‘ Kürt sorununa yaklaşırken madalyonun her iki yüzünede bakmak lazım. Kürtlerle barış Türkiye için hayati önem taşımaktadır. Yok sayan inkar eden zihniyet kaybolmalıdır. Yaşanılan coğrafyada bin yıllık bir kültürel gerçek ve Türkler ile Kürtlerin bin yıldır süren bir kader yolculuğu, ortaklığı vardır.‘‘ dedi.

Üçüncü konuşmacı Dr. Aydın Sayılan da Türkiye‘ den İlk büyük Kürt Diasporasının 12 Eylül 1980 Askeri darbe sonrası ve aralarında bir çok Akademisyeninde bulunduğu büyük bir grubun Almanya'ya geldiğini sürgün yaşamına başladığını söyledi.

Tüm konuşmacılar Kuzey Suriye'ye yapılan operasyonun zamanlamasının manidar olduğunu belirterek kan dökülmesine son verilmesini, sorunların karşılıklı konuşarak çözülmesi talebinde bulundular.

Mülheimdeki toplantı soru-cevap bölümü, Türkçe ve Kürtçe seslendirilen Türkülerle son buldu.