Avusturya’da hükümet ortağı aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (FPÖ) lideri STRACHE, buna gerekçe olarak da Türkiye’nin Avusturya’da yeni Türk vatandaşlığına geçenlerin listesini vermemesi olarak gösterdi.

Strache’nin talebinin yasal olarak nasıl uygulanacağı, bu konuda bir yasa değişikliğine gidilip gidilmeyeceği ise açıklık kazanmadı.

Die Presse Online'nin haberine göre Strache " Türkiye tek taraflı olarak işbirliğini sona erdirdi. Türkiye'nin imza attığı ikili anlaşmalara uymaması inanılmaz bir şeydir.  İşbirliği olmadığı sürece vatandaşlık uygulaması askıya alınmalıdır." dedi.

Başbakan Yardımcısı Strache, bu açıklamayı, Avusturya Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından yaptı.

Avusturya Anayasa Mahkemesi, İdari Mahkeme’nin bir Türkiye kökenli Avusturya vatandaşını çifte vatandaş olduğu iddiasıyla vatandaşlıktan çıkarma kararını bozmuştu. Aşırı sağcı FPÖ, geçen yıl yetkili makamlara Avusturya’da bir Türk seçmen listesi vermiş, burada adı geçen ve çifte vatandaş olanların Avusturya vatandaşlığından çıkarılmasını istemişti. Listenin nereden elde edildiği ve hangi zamana ait olduğu belirsizdi. Anayasa Mahkemesi, “Belge gerçek ve güvenilir değil” diyerek, İdari Mahkeme’nin önceki kararını bozdu.