Malta'da düzenlenen AB - Afrika Zirvesi'nde Almanya'nın Türkiye'ye mülteciler için yapmayı planladığı mali yardımın boyutu netleşti.

Buna göre Almanya, Türkiye'ye 534 milyon euro mali kaynak aktarmayı planlıyor. Ancak Avrupa Birliği'nin planladığı yardımın toplam miktarı daha fazla.

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, Türkiye ile kasım ayı sonu ya da aralık ayının başında mülteci krizinin ele alınacağı özel bir zirve düzenlemeyi hedefliyor. Zirvede Türkiye'ye 2016 ve 2017 yılları içinde toplam 3 milyar euro aktarılmasının karara bağlanması söz konusu.

Yakında davet gidecek

Avrupa Birliği'nin bu ay içinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir zirve daveti göndereceği belirtildi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Bu zirvenin kasım ayı sonunda düzenleneceğinden yüzde 99 eminim" diye konuştu. Almanya Başbakanı Angela Merkel de tarihin kesinleşmesi için Türk tarafıyla görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa Birliği, Türkiye'ye aktaracağı yardımlar karşılığında Türkiye'nin sığınmacıların Avrupa tarafında geçmesini engellemesini ve bu amaçla yeni önlemler almasını bekliyor. Ankara'nın bu plana onay vermesi durumunda ise Türkiye'ye vize kolaylığı sağlanması ve tıkanan AB üyeliği müzakerelerinde de bir fasılın açılması vadediliyor.

"Doğrudan para verelim"

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de sığınmacı akınının frenlenmesi için Almanya'nın Türkiye'ye doğrudan mali yardım yapması gerektiğini belirtti.
Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı, “Eğer Avrupalılar bunu sadece kısıtlı bir şekilde yapabiliyorsa, o zaman gerekirse Almanya'nın ilk adımı atıp kendi başına ödeme yapmasını mantıklı buluyorum“ diye konuştu.

Türkiye'nin mali yardım olmadan ülkedeki sığınmacıların yaşam koşullarını iyileştiremeyeceğini belirten Gabriel, Almanya'ya göç hızının azaltılmak zorunda olduğunu kaydetti.

Zirve tarihi somutlaşıyor

Öte yandan Türkiye'nin talep ettiği 3 milyar euronun nereden geleceği ise tartışmalı. AB Komisyonu 500 milyon euronun AB bütçesinden ayrılmasını, geri kalan miktarın üye devletlerce ödenmesini istiyordu. Ancak bu planın da henüz kesinlik kazanmadığı belirtiliyor. DW/dpa/Reuters/BK/HS