Lüdenscheid kentinde Türkiye’nin Suriye operasyonunu protesto gösterileri sırasında Kürt ve Türk gruplar arasında çıkan kavgada bir Türk kökenli Alman ağır yaralandı. Bottrop’ta da beşi polis, sekiz kişi yaralandı.

Polis açıklamasında 50 yaşındaki yaralının hastaneye kaldırıldığı ve akşam saatlerinde ifadesine başvurulabildiği bildirildi. Olayla ilgili açılan soruşturmanın cinayet masası, terör ve siyasi suçlara bakan devlet güvenlik birimi ve Hagen Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü kaydedildi.

Westfaelische Anzeiger gazetesi, YPG yanlısı Kürtlerin gösterisi sırasında Kürtler ve Türkler arasında kavga çıktığını, bıçaklama olayının bu sırada yaşandığını bildirdi.

BOTTROP'TA SEKİZ YARALI

DW'nin aktardığı habere göre, Bottrop kentinde de Kürt ve Türk göstericilerin arasında çıkan kavgada da Çarşamba akşamı sekiz kişi hafif yaralandı. Polis verilerine göre, yaklaşık 50 kişilik Kürt göstericinin "izinli gösterisi" yakınında bir Türk grubun toplandığı, "provokasyon ve taş atma” sonucu kavga çıktığı bildirildi.

Recklinghausen Emniyeti, gösterinin resmen sona ermesi sonrasında her iki grubun daha da kalabalıklaştığını, karşılıklı sataşmalar sonrası olayın büyüdüğünü ve polisin takviye güçlerle müdahalesi sonrasında grupların temasının önlendiği kaydedildi. Olayda beş polis, bir kadın ve iki erkeğin hafif yaralandığı, yaralama suçundan beş kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Pazartesi akşamı da Herne kentinde Kürtlerin protesto gösterisi sırasında Türklere ait bir büfe ve bir kıraathaneye saldırılmış, biri polis beş kişi yaralanmıştı. Polis açıklamasında, her iki saldırıdan önce protestocu gruba yönelik tahrikler olduğu bildirilmişti.

TÜRKİYE UZMANI ÇOPUR UYARMIŞTI

Çopur, Alman Haber Ajansı’na (dpa) verdiği demecinde “Türk ve Kürt kökenli vatandaşlar Almanya’da barut fıçısının üzerinde duruyor. Türkiye’deki politik gelişmeler izole edilemez ve bu gelişmeler Almanya’da yaşayanlara da yansıyacaktır” demişti. Çopur, TSK’nın Kuzey Suriye’ye operasyonu devam ettiği müddetçe Almanya’da yaşayan Türk ve Kürtler arasındaki çatışmanın büyüyeceğini ve gerginliğin artabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Kürt sorunun Türkiye’de çözülemeyen bir ‘kimlik” sorunu olduğunu belirten Çopur açıklamasında “Almanya’daki Türk Toplumu islamcı ve milliyetçi çevreler tarafından belirlenmektedir. Ankara yurtdışındaki lobi örgütleri ve sosyal medya aracılığıyla Kürt kökenli vatandaşlar ve farklı düşünenler üzerinde baskı uygulamaktadır. Erdoğan rejiminin savaş propagandası Türk medyası ve sosyal medya aracılığıyla buradaki Türk ve Kürt Toplumunu anında alevlendirmektedir” demişti.