Haber Merkezi

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Eylül 1984 tarihinde kanser hastalığına yenik düşerek aramızdan ayrılan devrimci sanatçı ve yönetmen Yılmaz Güney Hamburg'da türkü, şiir ve marşlarla anılarak unutulmadı.


Sinema dünyasına adını
 Çirkin Kral, Umut, Acı, Ağıt, Endişe, Baba, Umutsuzlar, Yol, Sürü ve Duvar gibi sosyal içerikli filmlerle altın harflerle yazdıran ve onlarca uluslararası ödüle layık görülen Yılmaz Güney, sürgünlük koşullarında dahi özgürlük ve demokrasi mücadelesinden kopmamıştı.



ATİF Hamburg tarafından organize edilen etkinlikte Grup Abdal, Seval ve Hüseyin, Hamburg Yeni Kadın Korosu, Tiyatro Grubu ve Grup Cemre türküleriyleOrtadoğu uzmanı yazar Faik Bulut ile Murat Çakır, Ezidi Federasyonu Temsilcisi Murat Kabo ve ATİF ( Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu) Başkanı Süleyman Gürcan ise, Türkiye'deki ve Dünya'daki son siyasal gelişmeler ve savaşlar üzerine yaptıkları konuşmalarıyla yer aldılar.

EZİDİLERLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI YAPILDI



Sinevizyon gösterimi ile başlayan etkinlik, saygı duruşu ve açılış konuşmasıyla devam etti. Başkan Gürcan konuşmasında, Yılmaz Güney'ın yaşamına, sanat alanındaki mücadelesine, Şengal'de Ezidilere uygulanan katliam ve buna karşı geliştirilen direniş ile Avrupa'daki dayanışma gösterilerine değinerek daha kapsamlı etkinlikler yapılması için çağrı yaptı. 

KADIN KOROSU'NA YOĞUN ALKIŞ



Grup Cemre'nin söylediği türkü ve marşlar eşliğinde yapılan açılış konuşmasının ardından, Seval ve Hüseyin seslendirdikleri türküler beğeni topladı.
Gecede en çok ilgi ve alkışa sahne olan bölüm ise Hamburg Yeni Kadın Korosu'nun sahne aldığı bölüm oldu.


Araştırmacı yazar Murat Çakır ise konuşmasında, emperyalizmin saldırılarından, sosyal haklara yönelik kısıtlamalardan, Avrupa'da geliştirilen ırkçılıktan ve buna karşı ortak etkin bir devrimci mücadelenin verilmesinin zorunluluğuna değindi.

Hamburg tiyatro ekibi tarafından sergilenen skeçte cumhurbaşkanlığı süreci konu edildi ve dinleyicilerden yoğun alkış aldı.

IŞİD'İN İÇİNDE ÇEŞİTLİ İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ VAR



1968'ler devrimci kuşağından araştırmacı yazar ve Ortadoğu uzmanı Faik Bulut ise konuşmasında Ortadoğu'da yaşananların nedenlerini, İŞİD'in gerçekliğini ve neler yapılması gerekitiğine vurgu yaptı. IŞİD'in  çok çeşitli istihbarat örgütlerinin içinde yer aldığı bir gerçekliği olduğuna değinen Bulut, böyle bir örgütün geleceğinin olamayacağını belirtirken, görevin yaşamın her alanında bu tür saldırılara karşı tüm halk güçlerinin ortak mücadelesinin geliştirilmesi  olduğunun altını çizdi.
Foto: Mustafa Akpolat