Süheyla Kaplan

Sol Partili milletvekilleri CDU-SPD koalisyon hükümetinin yanıtlaması istemiyle otuz sorudan oluşan önergelerinde muhalefet partisi CHP'nin Türkiye'nin IŞİD'e destek veriyor şeklindeki açıklamalarını gündeme getirerek , "Alman hükümeti bu iddiaları ne derece ciddiye alıyor? Bu iddialardan bilgisi var mı?" şeklinde soru sordular.

Önergede, şöyle denildi: "Alman hükümetinin NATO ülkesi Türkiye ile IŞİD arasında olası bir birliktelikten ne derecede bilgisi var? Alman hükümeti bu yöndeki iddialara yönelik ne gibi tedbirler alıyor? Türkiye'de muhalefet partisi CHP'nin iddialarını Alman hükümeti ne derecede ciddiye alıyor? almıyorsa nedeni nedir?" denildi.

Soru önergesinde NATO partner ülkesi Türkiye'nin IŞİD militanlarının Türkiye'yi barınak olarak kullandıkları ve Türkiye'nin sözkonusu bu militanlara silah ve lojistik yardımda bulunulduğu belirtildi.

Amerika'nin Ortadoğu politikasının eleştirildiği önergede Saddam rejiminin devrilmesinden bu yana Irak'taki Sunni azınlıkla yeni ve dengeleyici politikaların güdülmesi gerektiği ifade edildi.

Önergede, Suriye'deki eski Amerikan diplomatın New York Times gazetesine "Beşar Esad ile geleceği kabul etmeliyiz" şeklindeki görüsü aktarılarak, Esad ile müzakerelerin tekrar masaya yatırılması gerektiğinin altı çizildi.

IŞİD TERÖR LİSTESİNDE DEĞİL

Öte yandan Alman Sol Parti Federal Milletvekili ve bir süre önce Irak, Suriye'de incelemelerde bulunanan partinin İç Politika Sözcüsü Ulla Jelpke IŞİD'in Avrupa Birligi ülkelerinde terör listesinde yer almamasını eleştirdi. 

Jelpke konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada IŞİD gibi barbar, binlerce insanı katleden cihadist bir örgütün terör listesinde yer almamasından dolayı büyük bir şaşkınlık duyduğunu belirterek, IŞİD'in terör listesinde yer almamasının Alman İçişleri Bakanlığı tarafından da onaylandığını hatırlattı.