Türkiye ile görüşmelerin durdurulmasının önündeki engelin AB Komisyonu’nun belirtiğinden daha az olduğuna vurgu yapan gazete, 2005 yılında görüşmeler başladığında konulan bir maddeye göre, görüşmelerin durdurulması için nitelikli çoğunluğun yeterli olduğunu yazdı. 

Buna göre, 28 AB ülke nüfusunun yüzde 65’ini temsil eden 16 ülkenin onayı görüşmeleri durdurmaya yetiyor.

Jucker “Tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor” demişti

Türkiye’nin üyeliği için, “Yıllarca, hatta on yıllarca imkansız bir şey” diyen Avusturya Başbakanı Christian Kern, görüşmelerin içinin boş olduğunu ve şu anda sadece diplomatik bir kurgudan ibaret olduğunu belirtmişti. Türkiye ile alternatif bir ilişki kurulmasını savunan Avusturya Başbakanı, konuyu 16 Eylül tarihinde yapılacak AB zirvesinde gündeme getireceğini de açıklamıştı.

Alman kamu kanalında ARD-Europastudio’ya konuşan AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ise, Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasını AB üyesi tüm ülkelerin onaylaması gerektiğine işaret etmiş, “Tüm üye devletlerin buna hazır olduğunu şu anda görmüyorum“ ifadelerini kullanmıştı.

AB Komisyonundan açıklama

Durumun AB Komisyonuna sorulduğunu aktaran Die Welt, Komisyon Başkanı Juncker’in ifadelerinin Türkiye ile üyelik görüşmelerinin tamamen bitirilmesine yönelik olduğu, görüşmelerin askıya alınması için müzakereleri düzenleyen kuralların 5.maddesi uyarınca nitelikli çoğunluğun yeterli olacağı bilgisinin paylaşıldığını yazdı.

Yoruma ve siyasi iradeye bağlı

Türkiye’nin özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel değerleri “ciddi ve sürekli ihlal” etmesi durumunda söz konusu maddenin uygulanabileceğini,  aktaran Die Welt, ciddi ihlal ve süre konusunun açık olmadığı için görüşmelerin durdurulup durdurulmayacağının yoruma ve siyasi iradeye bağlı olduğuna dikkat çekti.