Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin bildirisine imzalayan akademisyenler arasında bulunan Siyaset Bilimci Dr. Hilal Alkan Almanya Postdam Üniversitesi tarafindan „Voltaire“ ödülüne layik görüldü.  

Farklılıklara uluslararası anlayış, saygı ve hoşgörü anlamına gelen „Voltaire“  ödülü akademik faaliyetlerine ülkesinde devam edemeyen bir araştırmacıya ilk kez veriliyor.

Potsdam Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada ülkesinde barış ve adalet çabalarından dolayı Dr. Alkan'ın bu ödüle layık görüldüğü belirtilerek onun barış bildirisine attığı imzanın önemine değinildi.

2016 yılından beri Berlin'de yaşayan ve EUME – Fellow Bölgelerarasi Çalışma Forumu'nda görev alan Alkan temuz (2017) ayından itibaren de Alexander von Humboldt Vakfı'ndan alacağı burs ile Berlin'de bulunan Alice Salomon Yüksekokulu'nda akademik çalışmalarına devam edecek.

Voltaire Ödülü Friede Springer Vakfı tarafiıdan desteklenmekte ve gelecekte çalışmalarında barış, düşünce özgürlüğü, adalet konularını ele alan genç akademisyenlere verilecek.

Beş bin euro değerinde olan Voltaire Ödülü 22 Haziran'da Potsdam Üniversitesi'nde düzenlenecek resmi bir törenle Alkan'a takdim edilecek.

Ödül ile ilgili olarak Potsdam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oliver Günther „Bu ödülün diğer genç akademisyenlere de bundan böyle örnek olacağını temenni ediyorum. Akademisyenlerin bundan böyle düşünce özgürlüğü ve farklılıklara saygı anlamındaki çalışmalarından dolayı desteklenmesi gerektiğine inaniyorum. Yılmamaları için „Hilal Alkan ile ilk kez Voltaire ödülü sahibine verilecek. Zor politik koşullar altında Hilal Alkan – bundan dolayı akademik yaşantısına son verilmişti- akademik çalışmalarına devam etmiş ve hiçbir şekilde yılmamıştır. Bu durum onu daha da cesaretlendirmiştir“ şeklinde açıklamada bulundu.

Süheyla Kaplan/ Almanya