Hamburg'da yayınlanan „Morgenpost“ gazetesinde yer alan habere göre yaklaşık iki yıldan beri Eyn Isa (Ain-Issa) kampında tutulan Bilal (4) ve Hamza (2) adında çocukları olan Elina S. adlı IŞİD militanının kaçmayı başardığı ve otobüsle Türkiye'ye ulaştığı belirtildi. 

Elina S.'ın Hamburg yakınlarındaki Norderstedt'te yaşayan annesi Ludmilla F. gazeteye verdiği demecinde „Artık rahat nefes alabilirim. Kızım umarım bir an önce Hamburg'a gelmeyi de başarır. Ankara'da Alman Büyükelçiliği ile temas halindeyiz“ dedi. 

FAİIH A. ADLI IŞİD MİLİTANI DA KAÇTI

Avukat Mahmut Erdem de 2015 yılında IŞİD“e katılan ve daha sonra YPG tarafından Eyn Isa kampında tutuklu olan  39 yaşındaki Fatih A. adlı IŞİD militanının birkaç gün önce TSK bombardımanı sonrasında kamptan kaçtiğını duyurdu. 

Erdem konu ile ilgili olarak „Bu militanlar hala tehlike içermektedir. Uzun zamandan beri Suriye'de bulunan Alman vatandaşı IŞİD militanlarının  buraya getirilmesi  ve Almanya'da yargılanmaları konusunda hukuki mücadele vermekteyiz. Ancak bugüne kadar Alman Federal Dışişleri Bakanlığı konuyu bilinçli olarak geri plana atmaktadir. Kaçan IŞİD militanlarının  Türkiye'ye ya da  Avrupa'ya kolaylıkla gelebileceğini düşünüyorum. Alman hükümeti bu konuda biran önce sorumluluk almalı.IŞİD militanları Avrupa ve tüm dünya için tekrar tehlike teşkil etmektedir“ şeklinde açıklamada bulundu.  

Bilindiği gibi, Suriye Gözlemevi Direktörü Rami Abdulrahman, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerleri ile Suriye Milli Ordusu'nun Tel Abyad ilçesinin güneydoğusundaki Suluk belde merkezini kontrolü altına almasının ardından, ilçenin güneyindeki Ain Issa kasabasında bulunan kampta 'anarşi durumunun hakim olduğunu' aktarmıştı. IŞİD sempatizanı kadın ve çocuklarının tutulduğu kamptan yaklaşık 100 kişinin kaçtığı bildirilmişti. 

Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) bir yetkili, kamptaki durum hakkında daha fazla ayrıntıya sahip olmadıklarını söyledi. Bu açıklamadan kısa süre sonra SDG'den gelen duyuruda IŞİD'le bağlantılı 785 kişinin kamptan kaçtığı öne sürülmüştü. 

Kuzey Suriye'deki kamp ve cezaevlerinde yaklaşık 10 bin IŞİD militanı bulunuyor, aileleriyle birlikte bu oran 70 bin olarak kayıtlarda yer alıyor. TSK'nin saldırları sonrası IŞİD'lilerin harekete geçtiği, kaçmak için fırsat kolladığı ortaya atılan iddialar arasında. 

SÜHEYLA KAPLAN