ABD Başkanı Donald Trump, "Yakında Türkiye'ye yönelik yaptırımlara izin veren bir Başkanlık Kararnamesi'ni çıkaracağım" dedi.

Yaptırım kararnamesine göre ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması yapılması için yürütülen müzakereler derhal durdurulacak 

Türkiye’den çelik ithalatında gümrük vergileri yüzde 50’ye, mayıs ayındaki indirimden önceki seviyeye çıkarılacak.

Kararname ile, mali yaptırımlar, varlıklara el koyma ve ABD’ye giriş yasağı dahil olmak üzere çok çeşitli sonuçlar uygulanabilecek.

Trump açıklamasında ise şu ifadeleri kullandı:

"Ofisteki ilk günümden bu yana, Trump yönetimi ABD ve onun vatandaşlarının güvenliği için yorulmadan çalışıyor. ABD ve onun partnerleri IŞİD'in acımasız bölgesel halifeliğinin yüzde 100'ünü özgürleştirdi. Türkiye bu yapılanları tehlikeye atmamalı. Türkiye aynı zamanda Suriye'nin kuzeydoğusundaki sivillerin, özellikle hassas etnik ve dini azınlıkların korunmasına öncelik vermelidir. Sivillere ayrımcılık, sivil yapıların yok edilmesi ve etnik veya dini azınlıkların hedef alınması kabul edilemez. Buna ek olarak sığınmacıların geri dönüşü güvenli, gönüllü ve onurlu bir biçimde sağlanmalı."

İşte o açıklama:

ESAD AÇIKLAMASI

Öte yandan ABD Başkanı Trump, Türkiye'nin 'Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmasıyla sonuçlanan Suriye'nin kuzeyinden asker çekme kararına gelen tepkilere yanıt verdi.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "IŞİD halifeliğinin yüzde yüzünü yendikten sonra askerlerimizin çoğunluğunu Suriye'den çıkardım. Bırakın Suriye ile Esad Kürtleri korusun ve kendi toprakları için Türkiye ile savaşsın" ifadelerini kullandı.

Trump, şöyle devam etti:

"Generallerime dedim ki, neden düşmanımızın toprağını korumak adına Suriye ve Esad için savaşalım? Kürtleri korumak adına Suriye’ye yardım etmek isteyen biri varsa bana uyar; bu, Rusya, Çin ya da Napolyon Bonaparte olabilir. Umarım her şey iyi gider, biz 7 bin mil uzaktayız!"