Almanya'daki ciddi günlük gazetelerden Süddeutsche Zeitung ile NDR ve WDR TV haber kanallarının verdiği bilgiye göre, HSBC bankası kriminel diye adlandırılan çevrelerle ve birçok ülkede rüşvete bulaşmış siyasilerle ticari işbirliği yapmış.

2007 yılında aynı bankanın Cenevre, 
Hongkong and Şangay'daki şubelerinde 75 Milyar avro'dan fazla yolsuzluk yapıldığı ve bundan dolayı da bankaya bir milyara yakın vergi cezası kesildiği belirtildi. Bir süredir Alman ve uluslararası mali çevrelerin bilgisi dahilinde olduğu belirtilen ve bugüne kadar en kapsamlı düzeyde açığa çıkartılan kara para aklaması olayına, yaklaşık 200 ülkeden 100 bine yakın kişinin karıştığı ifade edildi. Olay sonrası banka adına yapılan bir açıklama, dünyanın ikinci büyük bankası olan HSCB'nin vergi sorunlu müşterilerine kapılarını kapattığı açıklandı. 

"SWİSSLEAKS" BELGELERİNDE TÜRKİYE'DEN 3 BİN 105 KİŞİNİN ADI VAR

İsviçre bankalarındaki gizli hesap bilgileri internete sızdı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkenin İsviçre'deki HSBC bankasına ait bilgileri, "SwissLeaks" adıyla internete sızdırıldı.

Sızan bilgilere göre; HSBC'nin İsviçre'deki gizli hesaplarında Türkiye'den 3 bin 105 kişiye ait hesaplarda 3,4 milyar dolar para bulunuyor. Türkiye ile bağlantılı hesaplarda bir kişinin 263.6 milyon dolar parası olduğu da sızdırılan bilgiler arasında.

ERDOĞAN'IN HESAPLARI OLDUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ

Wikileaks belgelerinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsviçre bankalarında 8 hesabı olduğuna dair iddialar uzun süre Türkiye'nin gündemini meşgul etmişti.

Oda TV soruşturmasından tutukluyken cezaevinde hayatını kaybeden MİT Dış İlişkiler Daire Başkanı Kaşif Kozinoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsviçre'deki 8 gizli hesapta 800 milyon doları olduğunu iddia etmişti.

Kozinoğlu, bu gizli hesapların belgelerini Alman istihbarat örgütü BND’nin 30 milyon Euro karşılığında İsviçre’de bir banka müdüründen temin ettiğini ve Erdoğan’a karşı koz olarak kullanıldığını öne sürmüştü.