Aileler, Alman "IŞİD" üyelerinin geri getirilmesini talep ediyor


ABD Başkanı Donald Trump, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine, Suriye’de yakalanan Avrupa kökenli IŞİD militanlarını teslim alarak yargılamaları çağrısında bulunmuş, aksi halde bu teröristleri serbest bırakmak zorunda kalacağı mesajını vermişti. Söz konusu IŞİD üyeleri arasında çok sayıda Alman vatandaşının da bulunduğu biliniyor. Bunların aileleri, çocuklarının veya başka yakınlarının Suriye’den Almanya’ya geri getirilmesini talep etse de, bunun türlü zorlukları olacağı belirtiliyor.

Diplomatik temaslar

Suriye’de gözaltına alınan bazı IŞİD (Irak ve Şam İslam Devleti) üyelerinin aileleri, militanların Almanya’ya devredilmesini talep ederken, federal hükümetin konuya yeterince ilgi göstermediğini ima ediyorlar. Bazı ailelerin avukatlığını üstlenmiş olan Mahmut Erdem, Hamburg’da yaptığı basın açıklamasında hükümetin IŞİD üyelerini geri getirmesi gerektiğinin altını çizdi. Erdem, Suriye-Kürt özerk yönetimi yetkililerinin bu konuda Almanya’yla doğrudan diplomatik temasa hazır olduğunu da ifade etti.

Hükümet sağır ve kör

Avukat Mahmut Erdem, federal hükümetin Suriye Kürtleriyle hiçbir şekilde temasa geçmediğini, bu konuda “sağır ve kör” davrandığını iddia ediyor. Oysa Kürtler, IŞİD üyelerini Alman makamlarına devretmeye hazır. Tabii diplomatik temas ve belli güvencelerin sağlanması halinde aynısı Irak’taki Kürt yönetimi için de geçerli olabilir.

Türkiye’nin etkisi

Erdem, basına yaptığı açıklamada, “Müvekkillerim, kızları ve oğulları Suriye’nin kuzeyindeki hapishanelerde bulunan dört ailedir,” diye duyurdu. “Ayrıca iki ile on dört yaşları arasında yedi çocukları var.” Bu durumdan etkilenen çok sayıda başka ailenin Dışişleri Bakanlığı ile temas kurabileceğini belirttikten sonra, bakanlığın Suriye Kürtleriyle doğrudan görüşme kanalı oluşturmadığını belirtti. Erdem’e göre federal hükümet, Türkiye’yle yaptığı anlaşmalardan kaynaklanan çekincelerden ötürü bu tür temaslardan kaçınıyor.

Sadece birkaç tutuklama emri


Almanya’da hapsedilen IŞİD militanları sadece somut yasal suçlamaların olduğu birkaç durumda Federal İçişleri Bakanlığı tarafından biliniyor. Genel olarak, Suriye’deki Kürt kuvvetlerinin nezaretinde bilindiğinden daha çok sayıda erkek, kadın ve çocuk olduğu söyleniyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, “Bu kişilerin sadece çok azı için tutuklama emri var. Zaten şimdi aynı şekilde küçük bir grupla ilgili ön soruşturmalar yürütülüyor.”


Son derece zor gerçekleştirmek

ABD Başkanı Donald Trump’ın çağrısını değerlendiren Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas (SPD) böyle bir adım için “uygulamaya koyması çok zor” dedi. Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında Maas, Alman vatandaşlarının yeniden giriş hakkına sahip olduğunu kabul ediyordu. Ancak, Almanya’da bu kişilerin “doğrudan gözaltına alınabilmesi” gerektiğini de belirtiyordu. Bu garanti edilmediği ve ilgili kişiler hakkında herhangi ön soruşturma olmadığı sürece bu, Maas’ın sözleriyle “Amerika’dan göründüğü kadar kolay değil.”

Alman güvenlik makamlarının verdiği bilgiye göre 2013’ten beri yaklaşık 1050 kişi Almanya’yı terk ederek Suriye ve Irak’taki savaş bölgesinde cihatçı gruplara katılmış durumda.

Alman vatandaşı olanlar gelecek

Konu ile ilgili avukat Mahmut Erdem Hamburg 1 Televizyonu'nda Herbert Schalthoff'un “Nachgefragt” programına konuştu. Alman vatandaşı olanların yasal olarak Almanya’ya gelebileceklerini belirten Erdem, “Bu kişiler suçludur ve burada suçları ispat edilirse cezalarını çekmeleri gerekmektedir. Elbette suçlarını ispat etmek de kolay değil. Ben birkaç aydır konu ile ilgileniyorum ama hükümet diplomatik işlemleri çok ağırdan alıyor, hatta aslında bir şey yapmıyor. Dolayısıyla ilerleme olmuyor. Ayrıca aldığım resmi olmayan bilgilere göre 49 aile Suriye’de, bunlar arasında kadınlar ve çocuklar varmış. Konu ile ilgili hükümet uğraşmak istemiyor ama bu Alman vatandaşların mutlaka buraya getirilmeleri gerekir,” dedi