STERN DERGİSİ ANKET YAPTI

Yapılan ankette Türkiye kökenli Alman ve Türk vatandaşlarının görüşlerine yer verildi.

En son Alman televizyon kanalları NDR-ARD'de yayımlanan hiciv videosu ve sonucunda çıkan diplomatik kriz Almanya'da yaşayan Türk toplumun Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında olan düşüncelerini ortaya koydu. Anket sonucunda Alman kimlikli Türkiye kökenliler'in yüzde 55'inin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumun yanlış olduğunu beyan ettiği ileri sürüldü.

Alman Büyükelçisinin Türkiye Dışişleri Bakanlığına çağrılması ve hiciv videosunun silinmesinin istenmesi hakkında ise yüzde 47'si yanlış, yüzde 30'u doğru, yüzde 23'ü kararsız kaldığı belirtildi.

Hangi lider ülkesini daha iyi idare ediyor sorusunda Angela Merkel'i tercih edenlerin yüzde 32'si Türk vatandaşı, yüzde 44'ü Alman kimlikli Türkler. Recep Tayyip Erdoğan'ı tercih edenler içinde yüzde 27 Türk vatandaşı, yüzde 22 Alman kimlikli Türkler geldi.

Stern dergisi iki sayfa ayırdığı 'Vur Ali'yi' başlığı altında "Türkiye'ye hakaret etmek artık moda oldu" diye yazdı.

Haftalık 'Die Zeit' gazetesi tam sayfa Almanya Başbakanı Angela Merkel'in izlediği Türkiye politikasını mercek altına aldı.


Gazete haberin manşetinde ' Merkel'in Türkiye politikası' başlığını kullandı. Haberde doğrular ve yanlışlar olarak Almanya-Türkiye arasında izlenen politika değerlendirildi.

Haberde doğrular hanesine yazılanlar şunlar: 'Angela Merkel'in Türkiye politikasında kusurlu olduğuna şüphe yok. 2007 yılında Türkiye'nin AB'ye girmesine ret cevabın verilmesi AB'ye istekli olan Recep Tayyip Erdoğan, istenilen reformları yerine getirmek için hızla çalışıyordu. Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Angela Merkel Türkiye politikasında yanlış yaptılar. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdi daha otoriter, etrafıyla çatışan biri oldu. Göçmen krizinde yaşanan baskı Merkel'in dış ve iç politikasını değiştirdi. Artık Merkel Türkiye'nin önemini anlamıştır. AB geleceği, varoluşşallığı için Türkiye vazgeçilmez. İslam ülkesi olan Türkiye rakipsiz model ülke. Türkiye gerileme stresi yaşıyor. Ülkede yaşanan çatışmalar Kürt sorunu, iç savaşı andırıyor. Milyonlarca göçmen sığınmacı Türkiye'ye yerleşti. Rusya Türkiye'yi provoke ediyor. IŞİD, PKK terör estiriyor. Ermenistan'la olan eski tartışmalar yeniden ısınıyor. Bu gelişmeler tabii Erdoğan'ı sinirlendiriyor. Bu durumda AB ne yapabilir? Milyonlarca göçmeni ülkesine alan Türkiye yalnız bırakıldı. Yardımlar ve göçmenlerin Avrupa'ya dağıtımı yeni yeni başladı. İlk başta Türkiye'de demokrasinin, insan hakların yerine getirilmesi için çalışılmalı' 
yazıldı.

Yanlışlar hanesine yazılanlar şöyle değerlendirildi: 'Üç yıl önce yaşanan İstanbul 'Gezi Parkı' olaylarında polisin orantısız şiddeti, halkın, insanların barışçıl eylemlerin kısıtlanması Merkel'i korkuttu. Türkiye'de yaşanan gelişmeler giderek kötüleşti. Hükümeti eleştirenlere baskı uygulandı. Gazetecilere terörist muamelesi yapıldı. Güney doğuda PKK arasında yaşanan çatışmalarda sivil halk itibara alınmadı. Erdoğan'ı desteklemeyen akademisyenler PKK sempatizanı ilan edildi. Almanya sustu.  Çünkü ortada göçmen sorunu var. Göçmen sorunu için Türkiyesiz olmuyor' yazıldı'.