Süheyla Kaplan

Hasnain Kazım şu şekilde değerlendirmelerde bulundu:

 

‘’ AKP tek başına çoğunluğu kaybetti. Erdoğan demokrasinin nasıl işlediini göstermek zorunda.  Erdoğan şu ana kadar hükümeti, kendisini eleştirenleri düşman ilan etti. . Eleştiren gezeteciler işlerini kaybetti. Mitinglere, protestolara  katılan göstericiler  güvenlik güçlerine sert bir şekilde karşılık verildi. Erdoğan halkın çoğunluğunun kendisine hep destek verdiğini ve bunun hep böyle devam edeceğini düşündü. Kafasına estiğini yapmak istedi.’

 

Haberde, Erdoğan’ın tek başına ülkeyi yönetmek istediği ve bunun için başkanlık sistemi getirmeye çalıştığı belirtilirken  HDP’nin barajı aşmasıyla AKP’nin tek başına iktidarının engellendiği savunuldu.

 

Karizmatik bir lider olarak gösterilen Demirtaş’ın Erdoğan’a karşı olan toplumun diğer kesimi tarafından da oy atopladığı savunuldu.

 

Haberde Türkiye politik tarighinde bugüne kadar kurulan koalisyon hükümetlerinin uzun ömürlü olmadığı ve Türkiye’de gerçek anlamda demokrasiden sözetmenin mümkün olmadığı savunuldu.

 

Türkiye’nin bu şansı yakalaması  için önemli bir fırsat eline geçtiği belirtildi. Der Spiegel muhabirinin değerlendirmesine göre :

 

  1. AKP-CHP koalisyonu olabilir ancak içerik olarak bu mümkün görünmüyor.
  2. AK-MHP koalisyonu. Ancak bu da mümkün görünmüyor çünkü sürekli kavga halindeler.
  3. AKP- HDP koalisyonu. Ancak HDP bunu kabul etmiyor.

 

Haberde ayrıca bir AKP yetkilinin ‘’erken seçim olabilir yönündeki’  açıklaması da eleştirilerek’ , ‘’ Öyle ki AKP, demokrasinin aynı zamanda uzlaşma  kültürü anlamına da geldiğini  henüz kavrayamadı’ yorumu yapıldı.