Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin eyaleti Milletvekili Erol Özkaraca, dün gerçekleştirilen Yenikapı mitingini 1933'de Nürnberg'de gerçekleştirilen Nazi Almanyası'nın en büyük propagandalarından biri olarak gösterilen  "Nürnberg parti kurultayına“ benzetti.

HDP'nin politikada sürekli dışarıda tutulmasını da eleştiren Özkaraca HDP'nin Erdoğan tarafından sürekli olarak engellenmeye, izole edilmeye ve PKK ile özdeşleştirilmeye çalışıldığını söyledi.

Almanya'daki Türk toplumunu Türkiye'deki toplumun bir yansıması olarak gördüğünü ifade eden Özkaraca "Eğer sosyal medyada Türklere ya da Türk medyasına baktığınızda Erdoğan'ın seçim kampanyasını sanki Almanya'da özellikle de Berlin'de de yürütüldüğünü görürsünüz. Berlin'deki azınlık toplumu homojen bir toplum değil ve sürekli politik çatışma içindeler. Entegrasyon yaşanılan toplumun dilini öğrenmek değil, aksine o toplumla kimliğin özdeşleşmesidir“ dedi.

ERDOĞAN'IN KOLU ALMANYA'YA KADAR UZANIYOR

Özkaraca konuşmasını şöyle sürdürdü: "Öncelikle şuna dikkat çekmek istiyorum. Erdoğan'ın kolu buraya ne denli uzanıyor?  Derneklere, kuruluşlara bakın Türkiye'deki resmi kurumların bir parçası. DİTİB'ten ( Diyanet İşleri Türk İslam Birliği), Milli Görüşe'e kadar sürekli Ankara'nın etkisi içindeler ve buradaki sorumluluk alanları devlet-din ilişkisi bağlamında. DİTİB Başkanı doğrudan Başbakan tarafından atanmakta. Camilerde İmamların maaşları Ankara tarafından karşılanmaktadır“.

ALMANYA'DAKI GÜLEN HAREKETİ AÇIKÇA MASAYA YATIRILMALI

Demokratik olmayan bütün güçlerin hukuk devleti içerisinde yeri olmadığını savunan Özkaraca, Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir'in Gülen hareketinin Almanya'daki ideallarinin şeffaf olması gerektiği konusundaki açıklamalarına da katıldığını söyledi.

Özkaraca “Gülen hareketinin faaliyetleri Almanya'da mercek altına alınmalı, incelenmeli. Türkiye istediği için değil, Almanya'nın kendi çıkarı için olmalı. Birçok Alman politikaci Gülen cemaatinin Almanya'da eğitim sektöründe uyuma katkıda bulunduklarını savunmakta. Ancak kritik bir şekilde bu konuya yaklaşılmalı” dedi.  

Süheyla Kaplan