Süheyla KAPLAN 

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'den Türkiye ziyareti Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'den Türkiye ziyareti

Midyatlı, salgından her kesimin aynı derece etkilendiğini belirterek ' Salgın herkesi aynı derecede olumsuz etkilemektedir. Özellikle 'home ofice' evde çalışma imkanı olmayan, inşaatlarda, toplu taşım araçlarında, manavlarda vs. dışarda çalışmak zorunda kalan herkesi etkilemektedir. Salgın kültür, millet, cins vs. dinlemiyor. Küresel bir şekilde bütün dünyayı etkisi altına aldı. Bütün bu sorunları sosyo-ekonomik bir sorun olarak görmek gerekiyor. Elbette bahçeli evde yaşayanlar ile küçük evlerde yaşayanlar salgından farklı etkilenmektedir' dedi. 

Almanya'da aşı kampanyasının diğer ülkelere oranla daha hantal ve ağır yürümesini özellikle Hristiyan Demokrat Birlik Parti'li (CDU) Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın beceriksiz tutumuna bağlayan Midyatlı '27 Aralık'ta Almanya'da aşı kampanyasına start verildiğinde hepimiz çok sevinmiştik. Ancak aşı kampanyasının hızını diğer ülkelere göre yaklaşık üç ay geriden takip ediyoruz. Yeterince aşı yok ve Sağlık Bakanı'nın beceriksizliği de bunda önemli bir rol oynadı' şeklinde konuştu. 

Son dönemlerde birçok Alman medyasında göçmenler arasında vaka sayısının ve kurallara uymayanların sayısının daha fazla olduğu yönünde haberlerin çıktığının hatırlatılması üzerine Midyatlı ' Bu yönde çıkan haberler doğruyu yansıtmıyor. Göçmenler arasında da kurallara uymayanlar var, bazı Alman gençleri arasında da. Parti düzenleyen gençler her kesimden var. Salgının göçmenler arasında daha fazla görüldüğü ya da göçmenlerin kurallara uymadığı yönünde çıkan haberler gerçekliği yansıtmıyor' şeklinde yanıt verdi. 

Almanya'da kabul edilen 'Halkı Enfeksiyondan Koruma Yasasını' savunan Midyatlı, ' Her eyalette salgınla mücadele etmek amacıyla farklı farklı uygulamalar vardı. Özellikle vatandaşların kuralları anlaması zor oluyordu. Hamburg'da farklı, Schleswig Holstein'da farklı bir uygulama vardı. Bu kaosu önlemek için Almanya geneline böyle bir düzenlemeye gidilmesi yerinde bir karardı' dedi. 

Salgın döneminde eğitim alanınından göçmenlerin daha olumsuz etklendiğine de dikkat çeken Midyatlı 'Dijital eğitim için laptop ya da internet bağlantısı gerekiyor. İnternet bağlantısı olmayan hala bazı semtler var. Göçmen çocukları okulların uzun süre kapalı kalmasından dolayı özellikle Almanca dili açısından daha fazla olumsuz etkilenmektedir' şeklinde konuştu. 

Entegrasyon kurslarının kapanma döneminde eğitime ara verilmesine de değinen Midyatlı 'Bazı okullardak uygulamada olduğy gibi hızlı test uygunalarak entegrasyon kurslarına devam edilmeliydi. Birçok mülteci ve göçmen kökenli şu an Almanca kurslarına gidemiyor. Alman vatandaşlığına başvuru için bu kurslara katılmak zorunlu. Kursların kapalı olması nedeniyle bir yıl beklemek uzun bir süre. Konuyu en kısa sürede eyaletin İçişleri Bakanlığı'na ileteceğim' dedi.