Erdoğan'ın davranışının "Uluslararası Ceza Mahkemes'nde ağır sonuçları olmalı" diyen Mützenich, ayrıca NATO’nun sadakatinden şüphe etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi


SPD'li Rolf Mützenich, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi’de yargılanmasını istedi. Mützenich, "Erdoğan şu anda uluslararası hukuku açıkça ihlal ediyor. Bir saldırganlık savaşına öncülük ediyor" dedi. Welt Am Sonntag gazetesine verdiği röportajında Mützenich, "Davranışlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde sonuçları olmalı. Türkiye Roma Statüsü’nü hiçbir zaman onaylamamış olsa bile, uluslararası diplomasi seviyesine etki edecektir" dedi.

Türkiye NATO'nun bir parçası

Türkiye “elbette” NATO’nun bir parçasıdır diyen Mützenich, “Ancak darbe sonrası ordunun Batı'dan başka ittifakları tasarlaması ve bunun da yüksek rütbelere ulaştığını biliyoruz” açıklamasında bulundu. Ürdün'de Tornado istihbarat subaylarının kullanımı hakkında ise Mützenich, “Görev süresinin uzatılması olasılığı çok kritik. İncelenmesi lazım” dedi. Almanya'nın ISID karsıtı operasyonuna katılımı için mevcut görevi 31 Ekim'de sona eriyor. Federal Kabine ise bu süreyi 31 Mart 2020'ye kadar uzatmak istiyor. Ancak, Irak'taki güvenlik güçleri için eğitim yardımı bir yıl uzatılacak. Federal Meclis’in onayı hala beklemede, önümüzdeki hafta parlamentonun karar vermesi gerekiyor.
 

Türkiye'yi de eleştirdi

CDU’nun Münih’te CSU’nun parti kongresindeki kongrede konuşan Federal Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Türkiye'yi de eleştirerek, “NATO’nun ortağı olsun ya da olmasın, standart olması halinde, komşu bir bölge tarafından tehdit edildiğini düşünen herhangi birinin silah zoruyla sınırları ihlal etmesi halidir. Savaş sonrası düzenin temeli bu, güçlü olanın gücü ile değil, diplomasi ile çatışmaları çözer” dedi. Kramp-Karrenbauer, ABD tarafından da hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Amerikalılar orada onlar için IŞİD'le savaşanlara sırtlarını döndüler diyen Kramp-Karrenbauer,“Bu, dünyadaki en güçlü ittifak ortağımızın güvenilirliğinde gerçek bir soruyu harekete geçirdi” açıklamasında bulundu.

Almanya'ya ne zaman sahip olduk?

Ancak Kramp-Karrenbauer, Almanya ve Birliğin dış politikadaki gönülsüzlüğüne de dikkat çekti. “Almanya'ya ne zaman sahip olduk ve CDU ve CSU olarak ne zaman bu uluslararası konularda en son öneriyi yaptık?” Sorusunu sordu. Kramp-Karrenbauer, "Endişeli olduğumuzu, büyük bir endişe ile baktığımızı, aradığımızı artık duyamıyorum. Güçlüyüz, bize bağlı ve bir noktada kendi siyasi cevaplarımızı özellikle de birlik olarak vermeliyiz” dedi.