Almanya'da Sol Parti (Die Linke) federal milletvekili Helin Evrim Sommer, Neuss kentindeki Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’e dün sabah yapılan polis baskını sonrası her iki kurumun da kapatılarak İçişleri Bakanlığı kararı ile yasaklanmasına sert tepki gösterdi. 

Helin Evrim Sommer yaptığı yazılı açıklamada 'Türkiye'ye silah ihraç eden Almanya, Türkiye'den yasak ithal etmeye devam ediyor' dedi.

İşte Sommer'in konuya yönelik yaptığı o açıklaması:

Her seçim öncesi Türkiye yönetimine Kürtler ve insan hakları ihlalleri üzerinden destekte bulunan Alman Devleti, son uygulamalarıyla bunu bir dıș politika uygulaması haline getirmiştir.

Mezopotamya Yayınevi ve Mir müzik ajansının Almanya İçișleri Bakanlığı'nın kararıyla kapatılması bunun yeni bir göstergesidir. Öte yandan Almanya ve Türkiye İçişleri Bakanları'nın kullandıkları dilin neredeyse birebir örtüșmesi, bu konuda bir eșgüdümün de belirtisi olmaktadır. Bir yayınevinin ve müzik ajansının kapatılması, bir yönüyle, kısıtlı imkanlarla kendi varlıklarını sürdürmeye çalışan mazlum bir halka karşı düșmanca bir tavrı ifade ederken;diğer yönüyle de, tarihinde "kitap yakma" gibi kara bir leke tașımaktan yeterince ders alınmadığını göstermektedir.

Anti-demokratik yöntemlerini, Türkiye'de islami giysi altında günlük rutin uygulamalara dönüștüren Erdoğan rejimine verilen bu destek, sadece ticari çıkarlarla izah edilemez; burda bir zihniyet uyumundan da söz etmek gerekir. Bu zihniyetin Almanya'da da özgürlükleri temsil edemeyeceği, özgürlük düșmanı yeni sağ akımlarla mücadele edemeyeceği açıktır.

Bu nedenle Almanya'daki duyarlı tüm kesimlerin, duruma tepki göstermeleri sadece mazlum bir halkla dayanışma değil, kendi özgürlüklerine de sahip çıkma anlamı tașımaktadır.