Selahattin Demirtaş'ın Ankara Sincan'da tutuklu yargılandığı davanın duruşmasına Sol Parti adına katılan Türkiye kökenli Alman parlamenter Hakan Taş, Türkiye'de adil yargılamanın olmadığını söyledi.

Yabancı gözlemci olarak duruşma salonunda sadece kendisinin bulunduğunu ifade eden Taş gözlemlerini şöyle aktardı: „ Almanya'dan partim adına Türkiye'nin Almanya Büyükelçiliği'ne, Dışişleri ve Adalet bakanlıklarına önceden gözlemci olarak başvurmama rağmen gözlemci olarak değil de ziyaretçi olarak duruşmayı izlememe izin verdiler. Bu duruşmada da Türkiye'de adil yargılamanın olmadığını bir kez daha görmüş olduk“ dedi.

YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ TAHLİYE BEKLEMİYORUM

Savcı'nın Demirtaş'ın „atılı suçları işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunması, sanığın kaçma şüphesinin varlığı“ gibi anlamsız gerekçelerle tutukluluk halinin devamına karar verdiğini söyleyen Taş, yerel seçimlerden önce HDP'nin tamamıyle sesinin kısılması için herhangi bir tahliye beklemediğine dikkati çekti.

Taş açıklamasını şu şekilde sürdürdü: „ Hiçbir cumhurbaşkanı adayı, bir parlamenter konuşmasından dolayı yargılanamaz. Siyasilarin en önemli görevi konuşmaları ve politik açıklamalarıdır. Dünyanın her yerinde sistem böyle işler. Hiçbir siyasinin dokunulmazlığı konuşmalarından, toplantılarından dolayı geri alınamaz, kaldırılamaz. HDP'yi yerel seçimlerde daha da etkisizleştirmek için Erdoğan diktatörlüğü elinden geleni yapıyor. Yerel seçimlerden önce ne yazık ki tüm siyasilerin tutukluluk süresinin devam edeceği kanaatindeyim. „

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ YAPTIRIM UYGULAMALI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ve Avrupa'nın Türkiye'deki haksız, keyfi tutuklamalar ile ilgili yaptırım gücünü artırması gerektiğini kaydeden Taş „ Türkiye'ye ve Erdoğan rejimine karşı adil yargılama konusunda yaptırımlar artırılmalıdır. Türkiye'de hukuk devleti ilkesi tamamıyle ayaklar altına alınmıştır. Avrupa ve Merkel hükümeti Erdoğan rejimine karşı sessizliğini bir an önce bozmalıdır“ dedi.

Taş, Türkiye'de OHAL'in kaldırılmasının bir şey ifade etmeyeceğini sadece kılıf değiştireceğine inandığını sözlerine ekleyerek „ Torba yasalar ve Kanun Hükmünde Kararnameler çıkarılarak OHAL devam ettirilecek. Valilere özel yetkiler verilecek. Türkiye demokrasiden gittikçe uzaklaşıyor“ dedi.

 Fotoğraf: soldan sağa, Mahsuni Karaman ( Demirtaş'ın avukatlarından), Hakan Taş 

Süheyla Kaplan