Alman Sol Parti milletvekili Jan van Aken, Alman hükümetinin bilgileri Türkiye’ye vererek, YPG ve PKK’ya karşı yürütülen mücadeleye katkı vermesinden endişeli olduğunu söyledi.

Bilgiler 19 ülkeyle paylaşılıyor

Sol Parti, Tornado savaş uçaklarının elde ettiği bilgilerin hangi operasyonlarda kullanıldığı konusunda soru önergesi verdi. Savunma Bakanlığı’nın soruya ilişkin cevabında, Tornado keşif uçaklarının 8 Ocak tarihinden itibaren Şubat ayı sonuna kadar 134 seferde 402 saat uçuş gerçekleştirdiği, uçuşların yüzde 60’ının Irak, 40’ının ise Suriye üzerinde yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Keşif esnasında elde edilen fotoğraf ve bilgilerin IŞİD’e karşı koalisyon içerisinde yer alan 19 ülke ile paylaşıldığı da kaydedildi. Elde edilen bulgular çerçevesinde IŞİD’e karşı gerçekleştirilen operasyonlarda kaç militanın öldüğü, sivillerin operasyonlardan etkilenip etkilenmediği ya da söz konusu bilgilerin başka amaçlar için kullanılıp kullanılmadığının bilinmediği belirtilirken, açıklamada Almanya’nın bilgileri IŞİD’e karşı kullanılması kaydıyla  paylaştığı, ve koalisyon ortaklarının sadece bu amaçla kullanıldığından hareket edildiğine vurgu yapıldı.

YPG ve PKK’ya karşı kullanılabilir

Spiegel Online’a konuşan Sol Parti milletvekili Jan van Aken, Alman hükümetini naif ve sorumsuz olmakla suçladı. Aken, “Suriye’de YPG güçlerine karşı da savaş yürüten Erdoğan hükümetine hala güvenmek naif ve sorumsuz bir yaklaşımdır“ ifadelerini kullandı. “Alman ordusunun Türkiye’nin PKK ve YPG’ye karşı yürüttüğü savaşta yardımcı olmasından endişe ediyorum” diyen Aken, Federal Parlamento’nun bu yönde bir teskeresinin bulunmadığını da söyledi.