Danimarka'da kabul edilen yasa tasarısı için 70 parlamenter yasa için lehte oy kullanırken 24 parlamenter ise yasa tasarısına karşı oy kullandı.

Bu kararla Danimarka, ülkesine sığınma başvurusunda bulunan ilticacıları, başvurularının hemen ardından Avrupa Birliği dışındaki bir ülkeye sınırdışı ederek sonucu orada beklemesini amaçlıyor.

Danimarka Göç Bakanı Mattias Tesfaye, Nisan ayında yaptığı açıklamada, Danimarka’nın Avrupa’nın dışında sığınmacı kabul kampları kuracağını belirtmişti. 

Danimarka hükümeti, yasayla Danimarka’dan sığınma talebinde bulunan sığınmacıları, durumları netleşene kadar yurt dışındaki sığınmacı kamplarında tutacak. Danimarka'ya sığınmacı olarak gelen ve başvurusu kabul edilmeyenler de bu kamplara gönderilecek.

Tüm ilticacılar sınırdışı edilecek
Danimarka parlamentosunda yapılan oylama ile başka ülkelerden Danimarka'ya sığınan ilticacıları, hiçbir gerekçe olmaksızın sınırdışı etmeye olanak sağlayan karar onaylandı. Buna göre artık Danimarka, kendisine sığınan tüm sığınmacıları hiçbir prosedüre ve gerekçeye bağlı olmaksızın üçüncü bir ülkeye sınır dışı edebileceği yasal bir temel oluştururken, sığınmacılar sürüldükleri ülkede sığınma başvurularının sonuçlarını beklemek zorunda kalacak.

Kamplar için görüşmeler başladı

Yasa teklifi iktidardaki Sosyal Demokratlar ve Başbakan Mette Frederiksen'den gelirken liberal Venstre partisi de yasaya destek vererek onaylanmasına yardımcı oldu. Yasa tasarısının kabulü için 70 parlamenter oy kullanırken 24 parlamenter ise yasa tasarısına karşı oy kullandı.

Gabriel Garcia Marquez'in edebiyat klasikleri listesinde hangi kitaplar var? Gabriel Garcia Marquez'in edebiyat klasikleri listesinde hangi kitaplar var?

Yasa ile ilgili Danimarka Sosyal Demokrat Partisi Ruanda, Tunus, Etiyopya ve Mısır ile Danimarka'dan sınırdışı edilecek sığınmacıların kalabilmesi için kampların oluşturulması görüşmelerine başladı ancak kampların inşaası için henüz somut adımlar atılmadı.

Stoklund'dan kan donduran açıklama

İktidar partisinin göçten sorumlu milletvekili Rasmus Stoklund, DR radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, artık Danimarka'ya sığınan bir insanın üçüncü bir ülkeye götürülmeyi beklemesi gerektiğini ifade ederek, ''Bu nedenle artık insanların Danimarka'ya sığınma talebinde bulunmayacağını umuyoruz" dedi. Birleşmiş Milletler'in (BM) mülteci kuruluşu UNHCR'den yapılan kısa açıklamada ise söz konusu yasa eleştirilerek, "Sığınma prosedürünü ve mültecilerin korunmasını Avrupa dışındaki başka bir ülkeye taşımak sorumlu ve sürdürülebilir bir çözüm değil. Ayrıca uluslararası mülteci işbirliğinin dayandığı ilkelerle de çelişecektir." dendi.

Semtlerdeki yabancı oranlarına sınır

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, Danimarka'nın aldığı bu kararla göç ve sığınma politikalarına ciddi bir darbe alırken, söz konusu karar domino etkisi ile diğer Avrupa Birliği ülkelerinde de uygulanılabilir. Danimarka özellikle son yıllarda göçmenlik yasalarını sıkılaştırmış ve Avrupa'da Suriye'nin bazı bölgelerini güvenli bölge olarak sınıflandırarak sınır dışıları ilk başlatan ülke olmuştu. Sosyal demokratların yönetimde olduğu hükümet, Mart ayının ortalarında aldığı kararla da 'Paralel toplumları' engelleme iddiasıyla önlem alacağını duyurmuş ve batı kökenli olmayan sakinlerin oranının, gelecek on yıl içinde Danimarka'nın herhangi bir yerleşim bölgesinde yüzde 30'dan fazla olmaması gerektiği hükmünü getirmişti.