Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık İnternethaber’den Nesrin Yılmaz’a verdiği röportajda seçim sonuçlarını, HDP’nin elde ettiği seçim başarısını ve koalisyon tartışmalarını değerlendirdi.

SEÇMEN UZLAŞI MESAJI VERDİ

“Seçmen bize, ‘cehennem hayatından cennet hayatına geçişi sağlayın’ dedi. Bütün siyasi partilere bu mesaj verildi” diyen Sakık, “seçmenin mesajını” şöyle yorumladı: “Halk, ‘biz hiçbirinizi iktidar yapmadık, biz sizlerin bir araya gelerek bu ülkede, uzlaşının hoşgörünün, hukukun ülkesini birlikte yaratmalısınız’ dedi. Dün Sayın Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmada, ‘ben değil biz olmalıyız’ dedi. Bunu daha önce becerebilmiş olsaydık bugün daha farklı bir iklimde olacaktık. Zaten biz sloganımıza ‘bizler’ diye başlıyoruz, yani projemiz, bütün halkları, bütün kimlikleri, inançları Meclis'e taşıyan bir projeydi. Şimdi hepimizin egolarımızı bir kenara koyarak, barışın hayat bulması için biz sözünün önemli olduğunu düşünüyoruz.”

'AKP-CHP KOALİSYONU ÇÖZECEKSE DESTEKLERİZ'

Sakık, HDP için vazgeçilmez konunun Kürt sorunun barışçıl çözümü olduğunu, bunu eğer AKP-CHP koalisyonu başaracaksa koalisyonu destekleyeceklerini ifade etti. “Eğer sorunun çözümü ile ilgili AKP ve CHP koalisyonu ‘biz bu topraklarda bu barış projesini hayata geçireceğiz, üzerimize düşen sorumlulukları yapacağız’ derlerse belki birkaç gün uyumayacağım” diyen Ağrı Belediye Başkanı, “Bizim için vazgeçemediğimiz konulardan biri Kürt sorununun barışçıl biçimde çözülmesidir. Bu sorunu eğer bu noktada AKP-CHP koalisyonuysa baş göz üstüne, biz destek sunarız. Bu benim bireysel düşüncemdir ve konuya da böyle bakıyoruz. Ben 30 yıllık bir mücadelenin neferiyim, burada söz söyleme hakkımın olduğuna da inanıyorum ve biz mücadelemizi yoktan buralara taşıyan bir gelenekten geliyoruz. Bizim için önemli olan artık bu kan deryasının durması” dedi.

Sakık MHP içinse “Beyninde bir bahar temizliği yapmadan MHP'nin koalisyonda olması bu ülkeye çok fazla bir şey getirmez” ifadelerini kullandı.

‘BAŞ AKTÖR ÖCALAN’

Sakık, “çözüm süreci”nin baş aktörünün Abdullah Öcalan olduğunu savunarak, “Bakın bu projenin özellikle HDP'nin bu projesinin baş aktörü Sayın Abdullah Öcalan'dır. O, bütün halkları buluşturan ve bu topraklarda bir demokratik cumhuriyetin inşasından başlayarak, biz halkları buluşturarak bu sorunları çözmek istiyor. O yüzden ne AKP, ne CHP, ne MHP ne de HDP'nin böylesi bir keyfiyeti yoktur” dedi.