Komünistler ABD’nin askeri sevkiyatına engel oldu Komünistler ABD’nin askeri sevkiyatına engel oldu

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının yaşadığı ülke sigortasından çıkması isteniyor. 

Fatura ödenirse, yurt dışında yaşayan her Türk vatandaşının sağlık masrafı, Euro ve Dolar bazında SGK’nın sırtına binecek. Ama SGK'nın uygulaması hatalı ve Almanya’da emekli olsun olmasın, herkesin yasal sağlık sigortası var. SGK, bu hatasıyla Almanya’nın sağlık harcamalarını üstlenmiş olacak.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının emekli maaşını kesmek için fırsat kollayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), şimdi de gurbetçiye 8000 TL ile 14.000 TL arasında değişen „Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu“ faturası göndermeye başladı. Mektuplar, Türkiye’den emekli olan ve henüz emekli olmamış kişilere de gidiyor.

Olayı, SÖZCÜ Almanya Temsilcisi Ali Gülen, gündeme getirdi. SGK’nın amacı, para toplayabilmek ama yurt dışında yaşayan kişi „SGK sağlık sigortalı“ olursa, yurt dışındaki çok ağır olan sağlık masraflarını SGK üstlenecek. Bu da, her doktor faturasının veya örneğin 500 bin Euro, 1 milyon Euro’yu bulan kişi başı sağlık harcamalarının SGK’nın sırtına binmesi demek.

YURT DIŞINDA YAŞAYANLARI DA SİSTEME ALMIŞLAR

Türkiye’den borçlanarak emekli olanlara ve emekli olmasa da yurt dışında yaşayanlara gönderilen prim borçları, „Yurt dışındaki Türkler’in genel sağlık sigortasına alınması“ ile başladı. Yurt dışından emekli olan ve halen orada yaşayanlara, „Yurt dışı tedavi masraflarının 6 ay ya da 1 yıl üstlenildiğine dair AT 21 belgeleri“ verilmeye başlandı.
Ancak bu yasal değil. Çünkü yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının zaten bulundukları ülkelerde sağlık sigortası var ve bir kişi İkili Sosyal Güvenlik Anlaşmaları gereği aynı anda iki ülkede sağlık sigortasına dahil olamıyor.

İKİ KİŞİYE İKİ AYRI FATURA

İlk olay, Almanya’dan borçlanarak emekli olan bir ev kadınının başına geldi. İstanbul’daki bir SGK kurumu, „Türk- Alman Sosyal Güvenlik Sözleşmesi“ne dayanarak, emekli Türk’ten, Almanya’daki sağlık kurumundan çıkmasını ve Türkiye’deki sağlık kurumuna girmesini istedi. 6 aylık sağlık sigortası garantisi verilen kadına da, 13 bin 803 Lira 62 kuruşluk birikmiş prim borcu tahakkuk ettirildi.

Yurt dışında yaşayan emekliye, 13 bin 803 TL, 62 kuruşluk fatura gönderildi.

Bunun üzerine İstanbul’daki SGK ile yaptığımız görüşmede, yurt dışında yaşayan Türkler’in de „Zorunlu Sağlık Sigortası“na alındığını öğrendik. Oysa, yurt dışında sağlık sigortalı olan ve orada yaşayanların, sisteme girilmemesi gerekiyordu.

HERKESE GELMEYE BAŞLADI

Yıllık prim borcu ile ilgili bildirimler, yurt dışında yaşayan ve emekli olmayanlara da geliyor. İnsanlar, „Almanya’da sağlık sigortam var. AOK’am var. Bu parayı neden ödeyeyim?“ diye sormaya başladı. Bir çok gurbetçi ne yapacağını şaşırmış durumda. Emeklilikleri iptal etmek için emniyetin giriş- çıkış kayıtlarına bakan SGK’nın, yurt dışı Türkler’i de bu şekilde tespit edip fatura gönderdiği sanılıyor.  

Yurt dışında yaşayan ve emekli olmayanlara da, yıllık prim borcu tahakkuk ettirilmeye başlandı.

SGK ALMAN SİSTEMİNİ KURTARIYOR

SGK, zorunlu sağlık sigortası kapsamına yurt dışındakileri de alarak hata yapıyor ve uygulama da yasal değil.

İlk olarak; yurt dışındaki emekli Türk vatandaşlarını sağlık sigortası kapsamına almak, sosyal güvenlik açısından „pasif“ durumdakileri, yani çalışmayanları ve yaşı ilerlemiş olanları „yük olarak“ kabul etmek demek. Böylece SGK, Almanya’nın daha fazla sağlık hizmeti vereceği kişileri bünyesine alıyor ve Almanya’yı yüksek sağlık masraflarından kurtarıyor. Yaşlı kişilerin, sağlık sistemine alınması ve bunları „Almanya’da tedavi masraflarının karşılanacağı garantisi“ verilmesi SGK’yı yıkacak masraf kapısı.

İKİ YERDE SİGORTALI OLUNMAZ

İkinci olarak; Yurt dışındaki Türk vatandaşları, zaten yaşadıkları ülkelerde sağlık sigortalı. Yurt dışında ücretsiz sağlık hizmeti alıyorlar. Bunları, Türkiye’de de sağlık sigortasına almak ya da bir kaç bin TL karşılığında yurt dışı sigortasından çıkarıp „masraflarıyla birlikte“ almak yasal değil. Kişi, kesin dönüş yapıp Türkiye’ye yerleşirse, o zaman genel sağlık sigortası kapsamına giriyor.