İran'a yönelik ambargoyu delme ve kara para aklama suçlamasıyla ABD'de başlayan davada Rıza Sarraf'ın tanık olarak bugünkü duruşmada ifade vereceği açıklandı.

Savcı David Denton, Sarraf'ın iddia makamının "yıldız tanığı" olacağını belirterek "olayın iç yüzünü anlatacağını ve yalanların ardındaki gerçekleri ortaya çıkaracağını" kaydetti. Sarraf, davada yargılanan tutuklu sanık eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın aleyhine tanıklık yapacak.

Savcı, jüri üyelerine Sarraf'ın Türkiye ve İran hükümeti yetkililerinin ABD yasalarını delmek için "petrol karşılığı altın ticareti" adı altında nasıl bir tezgâh kurduklarını anlatacağını aktardı. Savcı ayrıca Sarraf'ın "Türk yetkililere ayakkabı kutularına konulan paralarla nasıl sus payı verildiğinin anlatacağını" kaydetti. Denton, bu tezgahın ortaya çıkmasının Türk ve İranlı bakanlar tarafından engellendiğini belirtti.

İddianamede "Türk bakanlarla birlikte çok sayıda yetkiliye on milyonlarca dolar rüşvet verildiği" öne sürülüyor. 

Suçunu 1 ay önce kabul etmiş

Mahkemede ortaya çıkan belgeye göre Sarraf, hakkındaki para aklama ve ambargoyu delme gibi suçlamaları 26 Ekim'de kabul etmiş ve bu yöndeki dilekçesini imzalamış.

View image on TwitterView image on Twitter

Atilla'nın avukatı tanıklığa itiraz etti

Atilla'nın avukatı Victor Rocco da Sarraf'ın tanıklığına itiraz ederek İran asıllı işadamının güvenilirliği olmadığını, çünkü bu davanın onun işlediği suçlara karşı açıldığını ifade etti. Rocco, Sarraf'ın serbest kalmak ve muhtemelen ABD'nin tanık koruma programından yararlanmak için anlaşmaya gittiğini söyledi. 

Deutsche Welle'nin haberine göre avukatı Atilla'nın yolsuzluğa bulaşmadığını, rüşvet almadığını ve işine bağlı bir insan olduğunu dile getirdi. 

Atilla hakkındaki iddiaları aktaran Savcı Denton, eski Halkbank yöneticisinin ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarında bir milyar dolarlık açık yarattığını ve ABD'nin ulusal güvenliğini tehlikeye attığını belirtti. 

Savcı Denton, Sarraf ve Atilla'nın Türkiye ile İran hükümeti yetkililerinin de dahil olduğu bir tezgâhın parçası olduğunu ifade etti. 

Türkiye'den tepki

Davayı yakından takip eden Türkiye'de iktidardaki AKP'nin sözcüsü Mahir Ünal, Sarraf'ın tanıklık edeceğinin öğrenildiği dakikalarda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu tiyatroyu sahneleyenleri biliyoruz. Bu oyunu tanımıyoruz" diye konuştu.

Ankara yargılamanın Türkiye'ye yönelik siyasi bir dava olduğunu ve soruşturmadaki delillerin sahte olduğunu iddia ediyor.

Mart 2016'da ABD'de tutuklanan Sarraf Pazartesi günkü duruşmada davanın sanığı olmaktan çıkarılmış, tanıklar arasına eklenmişti. Bu, Sarraf'ın savcılıkla anlaşmaya giderek cezasının hafifletilmesi karşılığında iddia makamı lehine tanıklık edeceği anlamına geliyor.

CHP'li eski vekil için yakalama kararı

Jürili yargılamanın başlamasına saatler kala, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Türkiye'den ABD'deki davaya sahte delil götürdüğü iddia edilen iki isim hakkında yakalama kararı çıkarttı.

Başsavcılık, Türkiye'den, ABD'deki davaya sahte delil ve belge götürdüğünü öne sürdüğü CHP eski milletvekili Aykan Erdemir ve Bankalar Yeminli Murakıbı Osman Zeki Canıtez hakkında, "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme", "amacı dışında kullanma", "hile ile alma ve çalma" suçlarından yakalama kararı çıkarttı. Başsavcılığın yakalama talebinde bulunduğu yazıda, Erdemir ve Canıtez'in, ABD'deki davada tanık listesinde oldukları belirtildi.

Savcılığın talebini değerlendiren İstanbul 7'inci Sulh Ceza Mahkemesi, şüpheliler hakkında bahsi geçen suçlardan yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

Atilla'ya 50 yıl hapis cezası isteniyor

ABD'deki davada sanıklar, Washington'ın İran'a uyguladığı ambargoyu delme, bankacılık sahtekarlığı, kara para aklama ve ABD bankalarını dolandırma gibi suçlamalarla karşı karşıya. İddianamede, Sarraf hakkında 95 yıl hapis cezasının yanı sıra 50 milyon dolar para cezası isteniyordu. Atilla, 50 yıl hapis cezası ve iki milyon dolar ceza talebiyle yargılanıyor.

Davada Sarraf ve Atilla dışında sanık konumunda olan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında yakalama kararı bulunuyor. Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, eski Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan'ın da yakalanmaları isteniyor.

Türkiye'de 17 ve 25 Aralık 2013'te düzenlenen yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında bir süre tutuklu kalan Sarraf'ın adı siyasi çevrelerle olan ilişkileri nedeniyle gündeme gelmişti