ABD’li Pfizer şirketiyle ortak geliştirdikleri Covid-19 aşısıyla insanlığa umut aşılayan BioNTech kurucusu Türkiye kökenli bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in üniversite yıllarında Almanya’nın Köln kentindeki Barışspor'da amatör futbol takımında oynayan arkadaşları ve klübün eski yöneticisi Şahin'in bilinmeyen yönlerini anlattı.

"KONDİSYONU ÇOK İYİ BİR OYUNCUYDU"

Prof. Dr. Uğur Şahin'in 1986 yılında üniversite yıllarında Köln'deki amatör futbol takımı Barışspor'da futbol oynadığı takım arkadaşları Şahin ile olan anılarını anlattı. Takım arkadaşlarından Bahri Akdeniz, “Uğur'la güzel günlerimiz geçti 5-6 senelik takım arkadaşlığımız oldu. Uğur çok azimli bir çocuktu. Kondisyonu çok iyiydi. Herkesle çok iyi geçinirdi. Bu  başarısından dolayı onunla gurur duyuyoruz” dedi.

"ANTREMANLARA BİSİKLETİYLE GELİRDİ"

Akdeniz, Şahin’le birlikte takım arkadaşı olmaktan son derece mutlu olduğunu ifade ederek, “Uğur'un evi uzaktaydı, antrenmanlara genelde bisikletle gelirdi. Ona ‘Uğur terlisin bu işin şakası yok gel seni eve bırakayım’ derdim. Beraber giderdik evlerine. Babası, ‘Oğlum misafir gelmiş bırakılır mı ?’ der, bize yemek yapardı. Yemek yerdik, sohbet ederdik böyle birlikte çok günümüz geçti.”dedi. 

ORTA SAHADA OYNADI 

Şahin'in takım arkadaşı Bahri Akdeniz, Şahin'in orta sahada oynadığını ve çok yetenekli olduğunu kaydederek," Çok azimli ve istekliydi. 90 dakika boyunca koşardı. Uğur Şahin'in bu başarısı göçmenler üzerindeki baskı ve algıyı kaldırdı. Almanya sokaklarında başımız dike geziyoruz’ diye konuştu.

"UĞUR’UN ANNESİ MAÇLARA GELİR, SOHBET EDERDİK"

Köln'deki Barışspor futbol takımının yöneticisi Sebahattin Mutlu'nun eşi Nuray Mutlu da, Şahin’le gurur duyduklarını belirterek, “Uğur’un annesiyle maçlarda çok güzel sohbetlerimiz olmuştur. Çok iyi insanlardı. Mütevazi bir aileydi. Bir daha görüşmek kısmet olmadı. Yolu açık olsun, başarılarının devamını bekliyoruz” dedi. 

‘FOTOĞRAFINI GÖRDÜĞÜMDE NEREDEN TANIDIĞIMI HATIRLAMAYA ÇALIŞTIM"

Takım yöneticilerinden Sebahattin Mutlu, Şahin’in takımda 1986-1988 yılları arasında iki sezon futbol oynadığını belirterek, “Uğur’u fotoğrafını ilk gördüğümde ‘ben bunu tanıyorum ama nereden tanıyorum’ diyordum. Sonra eşim, ‘Bizim futbolcuyu gördün mü ?’ dedi. Ben de öyle anımsadım. Hatırladığım kadarıyla orta saha sağ kanatta oynuyordu. Uğur’un bu aşıyı bulmasıyla gurur duyduk. Gurur duyulmayacak bir şey değil” ifadelerini kullandı.

ANNESİYLE DANS ETTİĞİ FOTOĞRAFI ALBÜMDEN ÇIKARDI

Barışspor Takımı'nın eski yöneticilerinden Sebahattin Mutlu, Uğur Şahin'in evin yabancısı olmadığını ifade ederek, “Uğur evimizin yabancısı değildi. Futbol takımımızın geceleri olurdu, beraber giderdik. Bizim hanımlar annesini ile iyi tanışır. Hatta annesinin Uğur ile dans ederken fotoğrafını albümden çıkarıp size göstereyim" dedi. 

"PARA TOPLAR KRAMPON ALIRDIK"

Takım yöneticilerinden Rabia Oğul, “Mustafa adında bir amcamız vardı takımda. Hep  ‘Bu çocuk okuyacak’ derdi. Aralarında para toplayıp Uğur’a krampon alırlardı. Parası yoktu. Çok iyi bir çocuktu o bizim gururumuz. Allah yolunu açık etsin“ diye konuştu.

"DOKTOR OLACAĞIM, HAYIR DUALARINIZ BEKLİYORUM"

Takımın masörü İsa Oğul da, “Ben hayatımda hala öyle çocuk görmedim çok terbiyeliydi. Konuştuğu insanlarla hep içten konuşurdu. Şimdi bu başarısını duyduk çok mutlu olduk. Bizim böyle insanlara ihtiyacımız var. O dünyayı kurtaran bir Türk. Ne söylesek az” dedi.  Oğul Şahin'in bilinmeyen yönlerini şöyle özetledi: “Uğur bana ‘Amca zor ama ben üniversiteyi kazandım. Doktor olacağım sizlerin hayır dualarınızı bekliyorum’ dedi. Ben de 'yeter ki sen doktor ol ilk hastan ben olacağım ' derdim. Çok güzel futbol oynardı. Yerinde duramazdı.  Biz aslında futbolu bırakmasını istemiyorduk çok başarılıydı.Türkiye’ye gönderelim dedik ama o üniversite okumayı seçti. Onunla gurur duyuyoruz.”

TİME DERGİSİ'NE KAPAK OLMUŞTU

ABD merkezli TIME Dergisi, 18 Ocak’ta yayınlanacak sayısının uluslararası baskısında Türeci ve Şahin’i kapak yaptı. ‘Aşı Devrimi’ başlığıyla çıkan derginin ABD’de yayınlanan kapağında ise Amerikan Kongresi’ne düzenlenen baskının fotoğrafı yer almıştı.

ABD'li Pfizer şirketiyle birlikte Covid-19 aşını geliştiren Alman BioNTech firmasının CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, 5,12 milyar dolarlık servetiyle Bloomberg'in en zengin 500 kişi listesine girdi. Yıla 38,5 dolar seviyesinden başlayan BioNTech hisse fiyatı, bugün 120 dolar seviyesinde bulunuyor. Şirketin piyasa değeri de şu an 28,9 milyar dolar seviyesinde... Bloomberg milyarderler endeksi’ verilerine göre, BioNTech’in yüzde 18,8’lik hissesini elinde bulunduran ve şirketin aynı zamanda CEO’su olan Uğur Şahin yıl başından bu yana servetini 3,7 milyar dolar artırarak 5,12 milyar dolara yükseltti ve dünyanın en zengin 500 kişisi arasına girdi. Listedeki tek Türkiye kökenli de Uğur Şahin oldu. Yıllar önce Türkiye’den Almanya'ya göç etmiş ailelerin çocukları olan Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, Kovid-19’a karşı aşı geliştiren ilk bilim insanları arasında yer alıyor.