Vladimir Putin, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve Rusya'nın doğal gaz ihracatına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Putin, söz konusu ülkelerden, 1 Nisan’dan sonra yapacakları ödemeler için Gazprombank bankasında özel ruble hesapları açmalarını ve gaz ödemelerini bu hesaplar üstünden Rusya’ya iletmelerini beklediklerini söyledi. Rusya Devlet Başkanı, bu yeni ödeme şartlarına uymayan ülkeler için gaz sözleşmelerinin iptal edileceğini belirtti.

Putin: Mevcut sözleşmelere son verilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hasım ülke kategorisinde yer alan ülkelerin Rus gazı için ruble cinsinden ödeme yapmalarını içeren kararı imzaladığını söyledi. Rusya lideri, söz konusu ülkelerin yeni ödeme koşullarını yerine getirmemeleri halinde gaz sözleşmelerinin iptal edileceğini belirtti.

Rusya’ya, Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyon nedeniyle yaptırım uygulayanlar, Rusya’nın hasım ülkeler listesine alındı.

Rusya lideri, “Ödemelerin bu biçimde yapılmaması hâlinde, bunu, alıcının yükümlülüğünü yerine getirmeyip borcunu ödemediği şeklinde değerlendireceğiz. Kimse bize hiçbir şeyi bedavaya satmıyor, biz de hayır işi yapmayacağız, yani mevcut sözleşmelere son verilecek” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Putin, yeni ödeme koşullarının yerine getirilmesi halinde, üstünde anlaşılmış olan miktar ve fiyatlar üstünden gaz sevkiyatını sürdüreceklerini kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı, Rusya karşıtı yeni Batı yaptırımlarının önceden hazırlandıklarını belirtti ve söz konusu yaptırımlar ile amaçlananın, Rusya’nın gelişimini zayıflatmak olduğunu vurgusunu yaptı.

Putin, ‘Rusya’ya karşıtı bu ekonomik savaşın yıllar önce başlatıldığını’ söyledi.

Nestlé'ye suçlama: Bebek gıdalarına şeker ekliyor Nestlé'ye suçlama: Bebek gıdalarına şeker ekliyor

Rusya Devlet Başkanı ayrıca, ABD’nin, kendi sorunlarını, başkalarına zarar vermek pahasına çözmeye giriştiğini ifade etti ve ABD’yi küresel istikrarsızlıktan kâr sağlamaya çalışmakla suçladı. Avrupalıların da bu plan içerisinde ABD’den sıvılaştırılmış doğalgaz satın almaya zorlandığını kaydeden Rusya lideri, bunun, Avrupa’da milyonlarca iş kaybı yaşanacağı anlamına geldiğini belirtti.

Putin'in açıklamalarının ardından Avrupa'da doğalgaz fiyatı 1000 metreküp başına 1450 dolara çıktı. (Sputnik)