Profesör Gunter, başta Türkiye olmak üzere Amerika ve Avrupa Birliği’nin PKK’yi "terörist örgütler" listesinden çıkarmasının Kobani’deki olaylardan olumsuz bir şekilde etkilenen Barış Süreci’ni tekrar canlandıracağını iddia etti.


Amerika'nın Sesi'ne Gunter'in verdiği yanıtlar şöyle:

“Bölgede yaşananlar birçok konunun yeniden değerlendirilmesine neden oluyor. Örneğin Almanya IŞİD tehdidi nedeniyle PKK’ya yardım yapılmasını ya da terörist örgütler listesinden çıkarılmasını ele alıyor. Son makalenizde siz de Amerika’nın terörist gruplar listesinde olmayan ancak PKK’nin kardeşi olarak belirttiğiniz PYD’yi silahlandırmasından ve dolaylı olarak Kobani’deki Kürtler’e yardım etmesinden bahsediyorsunuz. Tüm bu olup bitenler Barış Süreci’ni nasıl etkiler?”

MG: “Ben yıllardır Türkiye’nin PKK’yi terörist örgütler listesinden çıkarması gerektiğini savunuyorum çünkü Türkiye PKK ile müzakere yapıyor. Türkiye bunu yaparsa PKK da ciddi anlamda karşılık vermek zorunda kalacak. Dediğim gibi, ortada 30 yıldır devam eden bir çatışmayı sonlandırmak için yapılan bir müzakere ve bir buçuk yıldır devam eden bir ateşkes süreci varken PKK’nın terörist örgütler listesinde tutulmasının bir anlamı yok. Bence Barış Süreci’nde ilerleme kaydedilebilmesi için Amerika ve Avrupa Birliği’nin de aynı şekilde PKK’yı bu listeden çıkarması gerekli.”

“Sizce bölgede yaşananlar nedeniyle Obama hükümeti alışılagelmiş Kürt politikasını değiştirdi mi?

MG: “Yavaş yavaş da olsa evet, değiştirdi. Amerika, IŞİD’e karşı düzenlenen hava saldırılarının planlanmasında PKK ve kardeş kuruluşu olan PYD ile üstü kapalı bir şekilde bilfiil işbirliği yaptı.”