Süheyla KAPLAN 

Bozay, Almanya'da 2018 yılından bu yana onlarca kişiye gönderilen 'NSU 2.0' imzalı ölüm tehdidi içeren aşırı sağcı mektupları yazıp yolladığı idia edilen bir kişinin gözaltına alınmasını ile olayın tam anlamıyla aydınlatılamayacağını söyledi. 

Bozay,  yaptığı açıklamada şunları söyledi: 'Alman politikasında uzun yıllardan beri hep bu gelenek var. Gerek aşırı sağ gerekse antisemitik saldırılar söz konusu olduğunda hep tek bir fail tezi uygulanmaktadır. İkinci Dünya Savaşı'ndan beri Almanya'da izlenen bir çizgi bu. Neonazi ağlarının ve örgütün bilinmesine rağmen saldırılarda ana motif olarak hep üç kişi modelinden sözedilir. Neonazi yapılanmalarda son dönemlerde strateji değişikliği de söz konusu. Yani bir kişinin birdenbire direnişi gibi kamuoyuna yansısa da esasen son derece örgütlü bir yapı var. Örgüt içerisinde radikalleşen kesim ya da bir kişi aniden kendi kafasına göre eylem ya da saldırı planlıyor gibi kamuoyuna yansısa da; ırkçı yapının mobilizasyon politikası uzun zamandan beri bilinmektedir'.

HANAU SALDIRISI DA AYDINLATILAMAYACAK 

Bozay, Almanya'nın Hanau kentinde de geçtiğimiz yıl beşi Türkiye kökenli dokuz kişiye silahlı saldırı düzenleyen Alman bir saldırganın da diğer aşırı sağ motifli saldırılarda olduğu gibi tek bir fail üzerinden olayın üzerine gidildiğini hatırlattı. 

Eski RAF üyesi tuvaletten mesaj atmış: Beni yakaladılar Eski RAF üyesi tuvaletten mesaj atmış: Beni yakaladılar

Bozay ' Polis, Emniyet teşkilatları içerisinde kayıtların dışarıya sızdırılması tek bir failin yapabileceği şeyler değil. Gerek polis teşkilatında, gerekse politik elit çevrelerde gerekse toplumun diğer katmanlarında radikal bir yapının varlığı görmezden gelinmektedir' dedi. 

IRKÇILIĞIN ZEHİRİ ONU TETİKLEYEN TOKSİTLERDİR

Başbakan Merkel'in Hanau'daki ırkçı saldırıdan sonra ırkçılık bir zehirdir şeklindeki açıklamasını da Bozay şöyle değerlendirdi: 'Sadece ırkçılık bir zehirdir demek zehir algısını yerine getirmiyor; ırkçılığın asıl zehiri onu tetikleyen toksitlerdir. Toplumun merkezine oturmuş, medyanın ve politik elitlerin gündeme getirdiği bir ırkçılık algısı var' dedi. 

IRKÇILIĞIN OLMADIĞI BİR TOPLUM YOK 

Irkçılıkla mücadele için toplumsal hassasiyetlerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bozay 'Güçler dengesi açısından ırkçılığın olmadığı bir toplum yok. Toplumsal hassasiyetlerin ve ırkçılık mağdurlarının toplumsal katılımı güçlendirilmelidir' dedi. 

DEVLETİN BAZI YAPILANMALARINMDA HALA ESKİ NEONAZİ ZİHNİYET VAR

Devlet içinde ve bazı yapılanmalarda hala eski Neonazi zihniyetin varlığını gösterdiğini ileri süren Bozay şöyle konuştu: ' Polis, Emniyet birimleri veya istihbarat aygıtlarında eski Neonazi zihniyetin hala varlığı devam etmektedir. Örneğin Hanau olayından sonra Frankfurt Emniyeti'nde sadece bilgileri dışarı sızdıran birkaç polis görevden alındı. NSU cinayetinde istihbaratın işlevi tam anlamıyla sorgulanmadı. Her ırkçı saldırı sonucunda olay aydınlatılacak dendi ancak bu sözler yerine getirilmedi. Solingen, Mölln, Hanau ya da NSU, NSU 2.0. gibi ırkçı saldırıların da tam anlamıyla aydınlatılacağını düşünmüyorum' .