Aynı gün, Pegida'nın uzantısı Kögida'yı protesto için karşı gösteriler düzenlenecek. Köln'de bazı Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) temsilcileri basın toplantısı düzenleyerek Türklere Kögida karşıtı gösteriye katılma çağrısı yaptılar.

“PEGİDA KARŞITI GÖSTERİLERE KATILALIM"

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD'nin Genel Başkanı Süleyman Çelik toplantıda şunları söyledi: “5 Ocak tarihindeki Pegida karşıtı yürüyüşe destek vermek amacıyla birlikteyiz. Almanya ve çevresinde yaşayan Türk ve Müslüman toplumunu bu yürüyüşe destek vermeye çağırıyoruz. 5 Ocak'ta Köln'de ama daha sonra  Almanya'nın diğer şehirlerinde yapılacak Pegida karşıtı yürüyüşlere destek vermeye devam edeceğiz. Almanya'nın bir parçası olarak sorumluluk duygusu içerisinde ırkçılık karşıtı yürüyüşlere destek amacıyla katılacağız. Köln'deki Pegida'ya karşı yürüyüşe Alman siyasi partileri ile STK'ları, Hristiyan ve Musevi cemaati de destek veriyor."

Süleyman Çelik, Pegida hareketinin Alman toplumunda zemin bulmasını ise son dönemlerde Irak ve Suriye'de yaşanan olaylara bağladı. 

“KAYGILIYIZ" 

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB'in Genel Sekreteri Bekir Alboğa, son dönemlerde camilere saldırıların arttığına dikkati çekerek Pegida hareketinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Genel Sekreter Alboğa sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bu hareketler büyüyerek devam ederse Allah korusun camilerimize yapılan saldırılar can kayıplarına mal olabilir. Nitekim İsveç'te yapılan saldırı can kaybına mal oldu. Böyle bir gelişme Almanya'da da olabilir. Biz barış içerisinde, kardeşlik içerisinde demokratik hak ve hukuk içerisinde Almanya'da birlikte yaşamaya devam etmek istiyoruz. Bu toplumun bir parçası olarak medya tarafından ve siyaset tarafından kamuoyuna doğru lanse edilmemizin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada toplumu uyarmak için bundan sonra da bir araya gelecek ve birlikte hareket edeceğiz."    

TOPLANTIYA HANGİ STK'LAR KATILDI?

Toplantıya Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB), Milli Görüş (IGMG), İslam Kültür Merkezleri (VIKZ), Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), Avrupa Türk Caferiler Birliği ile Avrupa Ehlibeyt Alevi Federasyonu'ndan temsilciler katıldı.        

GÖSTERİLERİN YER VE SAATLERİ? 

Köln'de 5 Ocak Pazartesi günü Pegida'nın uzantısı Kögida'yı protesto gösterisi saat 17.30'da başlayacak. Kögida karşıtı gruplar Deutz'daki Fuar Kulesi'nin altında toplanacaklar.

İslam karşıtı Kögida yandaşları ise saat 18.30'da Deutz Semti'ndeki Otto Meydanı'nda bir araya gelecek. Grup daha sonra tarihi Köln Katedrali yanındaki Roncalli Meydanı'na kadar yürüyerek burada bir miting gerçekleştirecek.

Ayrıca aynı gün aşırı sağcı Pegid NRW adlı oluşum Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'ndeki herkesi bayrak aksiyonuna katılmaya çağırdı. Pegid NRW'nin çağrısında 5 Ocak günü evlere ve otomobillere Alman bayrağı asılması istendi.