KRV Yerel Seçimlere Katılım Girişimi'nin düzenlediği mitingde Almanyalı Türkler davul ve zurna eşliğinde halaylar çekerek seslerini KRV Parlamentosu'ndaki milletvekillerine duyurmaya çalıştılar.

Parlamento binasının önündeki meydanda düzenlenen mitinge katılan yüzlerce kişi ellerinde, “Nerede yaşıyorsam orada seçmek istiyorum”, “Herkese yerel seçim hakkı”, “50 yıldır buradayım ama seçme hakkım yok” yazılı Türkçe ve Almanca dövizler taşıdılar.

“BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ” 

KRV Yerel Seçimlere Katılım Girişimi'nin öncülerinden Bahattin Gemici, “Yurttaşlarımız 55 yıldır burada yaşıyorlar ama seçme ve seçilme hakkı yok. Hollanda'da göçmenlerin 30 yıldır, İsveç'te 40 yıldır var ama bize bu hakkın 55 yıl aradan sonra bile tanınmaması büyük bir haksızlık. Biz bunu meclis önünde sesli olarak dile getirmek için harekete geçtik.



Çünkü Meclis  Anayasa Komisyonu şu anda bu konuyu ele alıyor. Biz de Anayasa Komisyonuna, meclisteki milletvekillerine etkide bulunmak için bu eylemi yapmaya karar verdik. Bizimki bir başlangıç. Bir hafta önce de meclisin önünde 500 milletvekiline gül ve kartlar vermiştik seçme hakkı talebimizi içeren. Büyük bir sempati topladığımızı düşünüyorum. Bu işin peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

YEŞİLLER, SPD VE KORSANLAR DESTEKLİYOR

KRV Eyaleti Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, Alman vatandaşı olmayan göçmen kökenlilere yerel seçimlerde oy hakkına parlamentoda Yeşiller, SPD ve Korsanlar partilerinin destek verdiğini buna karşın CDU ve FDP'nin sıcak bakmadığını ifade etti. Milletvekili Ünal şunları söyledi:

“CDU ve FDP 'hayır' dediği için Anayasa Komisyonunda Anayasayı değiştirmek için üçte iki çoğunluğu sağlayamıyoruz. Onun pazarlıkları devam ediyor. Yerel seçim hakkı çok gecikmiş bir hak, demokrasinin bir ayıbı. Parlamento dışından böyle bir baskının yapılması bence çok güzel. Çünkü parlamento içinde yapılan pazarlıkların parlamento dışından da desteklenmesi çok önemli. Göçmenlerin önemli bir oy potansiyeli var ve bunların istemlerine partilerin sessiz kalamayacağına inanıyorum.”