Charlie Hebdo’yo destek için sosyal ağlarda yapılan çağrılarına cevap veren binlerce kişi Fransa'da Paris Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Paris, Lyon, Toulouse ve Fransa’da birçok şehir sokaklara döküldü.

Paris'te 35 binden fazla kişi Charlie Hebdo merkezine yakın, başkentin merkezi Cumhuriyet Meydan’ında toplandı.

“Hepimiz Charlie Hebdo’yuz”, “İfade özgürlüğü” sloganları atıldı. Islıklar ve alkışlarla protesto edildi. Bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Meydanda mumlar yakıldı ve yerlere “Hepimiz Charlie Hebdo’yuz” yazıldı.Siyahlar giyimli bir genç meydandaki özgürlük meşaleli heykelin koluna siyah kurdele bağladı. Sessiz protesto kalemler kaldırılarak protesto edildi.

Fransa’da üç gün bayraklar yarıya inecek. Yarın öğlen Notre Dames Kilisesinde tören yapılacak.

Avrupa’nın göbeğinde, Fransa’nın başkenti Paris’te ifade özgürlüğüne saldırıldı, basına katliam düzenlendi. Hz. Muhammet’le ilgili, tartışılan karikatürleri yayımlamış haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’in merkezinde bulunan binasını dün yüzleri maskeli 3 militan makineli tüfekler ve RPG’lerle bastı. Tekbir getiren ve “Peygamberin intikamını aldık” diye bağıran militanlar, Kalaşnikoflarla dergi çalışanlarını taradı. Yaklaşık 50 el ateş eden militanlar, derginin en önemli isimlerinin içinde olduğu en az 12 kişiyi öldürdü, 5’i ağır 10 kişiyi yaraladı.


EN ÜNLÜ ÇİZERLER ÖLDÜRÜLDÜ

Kurbanlar arasında Fransa’nın en meşhur karikatüristlerinden bazıları var. Genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier (Charb) ile Cabu, Tignous ve Wolinski mahlaslarıyla tanınan çizerler de öldürüldü. Charbonnier, Kaide’nin “ölüm listesinde” bulunduğundan polis koruması altındaydı. Fransa’nın son 20 yılda gördüğü bu en kanlı terör saldırısı, aynı zamanda Avrupa’da basına yönelik eşi benzeri görülmemiş bir katliam. Tüm dünyadan tepki yağıyor.

FRANSA'DA ONBİNLER PROTESTO İÇİN SOKAKTA

Mercredi gazetesinde: 'Muhammed köktendincilerce boğuldu'

Fransa’nın başkenti Paris başta olmak üzere ülkenin pek çok kentinde on binlerce insan “Hepimiz Charlie Hebdo’yuz” vurgusuyla sokaklara döküldü. Katliamı kınayan ve dayanışmalarını sergileyen insanlar Paris’te buz gibi havada kanlı katliama uğrayan Charlie Hebdo dergisinin merkezinin bulunduğu yere bir kilometre uzaklıktaki Cumhuriyet Meydanı’na yayıldı. Sadece Fransa’nın doğusundaki Lyon kentinde en az 10 bin insanın toplandı. Göstericiler “Ben Charlie Hebdo’yum”, “Basın özgürlüğünün bedeli yoktur” ve Charlie Hebdo’nun hayatını yitiren editörü Stephane Charbonnier’e atfen “Charb özgür öldü” banner’ları taşıdı. Dünyanın diğer kentlerinde de gösteriler planlanıyor.