Fransa'nın başkenti Paris'te, kalacak yeri olmayan mülteciler Republique Meydanı'nda çadırlar kurdu, Fransız polisi kamptakileri göz yaşartıcı gaz ile dağıttı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin operasyonla ilgili bazı görüntülerin "şoke edici" olduğunu söyledi.

Geçen hafta başkentin banliyölerinden Saint-Denis'teki Stade de France yakınlarında kaldıkları kamptan, polis operasyonuyla tahliye edilen göçmenler, insan hakları aktivistlerinin kurduğu çadırlara yerleşti.

Sığınmacıları meydandan uzaklaştıran güvenlik güçleri ise, sokak aralarına kaçanlara biber gazıyla müdahale etti ve bir araya gelmelerine izin vermedi.

Güvenlik güçleri, uzun bir kovalamacanın ardından Elie Wiesel Tapınağı Meydanı'nda tekrar toplanan sığınmacıları ablukaya aldı.

Sığınmacılara destek için gelenler ise müdahalede bulunan polislerle grubun arasına girerek hep bir ağızdan "bırakın uyusunlar" sloganları attı.

Euronews'in haberine göre diğer yandan destek için gelen ve kovalamaca boyunca sığınmacılardan ayrılmayan Fransız öğrencilerin, polisleri müdahaleden vazgeçirmeye çalışmaları dikkati çekti.

Gazetecilere yönelik şiddet görüntüleri

Gece yaşananları aktarmak için olay yerine gelen gazeteciler de polis şiddetine maruz kaldıklarını ileri sürdü.

İçişleri Bakanı: Görüntüler şok edici

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise, polis şiddetinin yer aldığını videoları izledikten sonra Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, "République Meydanı'ndaki yasadışı göçmen kampının dağıtılmasına ilişkin bazı görüntüler şok ediciydi. Yarın öğlene kadar valilikten, yaşanan olaylarla ilgili kapsamlı bir rapor isteyeceğim. Daha sonra bu konuda bir karar alacağım" ifadelerini kullandı.

Bakanın açıklamasının üzerine birçok kişi, hükümetin yeni güvenlik yasasını eleştirdi.

Güvenlik yasa tasarısının tartışmalı 24. maddesi parlamentodan geçti

Fransa parlamentosu geçtiğimiz cuma günü polis memurlarına görevleri esnasında "fiziksel veya psikolojik olarak" zarar verebilecek görsellerin paylaşılmasını suç sayan bir güvenlik yasa tasarısına onay vermişti.

Söz konusu güvenlik yasasının özellikle 24. maddesi, "polis şiddetini artırma ve basın özgürlüğünü kısıtlama" gibi nedenlere yol açacağı gerekçesiyle uzun süredir eleştiriliyordu.

Güvenlik yasası ulusal meclisin kabulü sonrası senatodan onay alırsa, Fransa'da polislerin yüzlerini flulaştırmadan sosyal medyada video ve fotoğraf paylaşmak suç kapsamına girecek. Bu suçu işleyenler en az 1 bir yıl hapis ya da 45 bin euro para cezasına çarptırılabilecek.