Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız ile Avrupa örgütlülüğünde sorumlu Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i öldürme suçuyla tutuklu bulunan Ömer Güney’in duruşmasının gelecek yıl 23 Ocak ve 24 Şubat tarihleri arasında yapılması bekleniyordu.

İFADESİ ALINMADI İDDİASI

Daha önce beyninde tümör olduğu saptanan Güney’in ölümünün ardından, Paris cinayetinde öldürülen PKK’lilerin aileleri ortak bir açıklama yaparak, ‘Neden bugüne kadar ifadesi alınmadı?’ sorusunu yöneltti.

Fransa’nın başkenti Paris’te, 9 Ocak 2013’te Kürt Enformasyon Merkezi’nde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i öldürme suçuyla tutuklu bulunan tek sanık olan Ömer Güney (30) öldü. 5 Aralık tarihindeki duruşması ertelenen ve davasının görülmesine başlanmadan ölen Güney’in uzun süredir ciddi sağlık sorunları yaşadığı biliniyordu.

TAHLİYE TALEBİ KABUL EDİLMEDİ



Paris cinayetinin zanlısı Ömer Güney’in beyninde bir tümör vardı ve daha önce de hastaneye sevk edilmişti. Güney’in belli bir süredir durumunun ağırlaşması nedeniyle hafta başında tahliye talebinde bulunduğu da edinilen bilgiler arasında. Fransız makamlarından konuya ilişkin olarak dün geceye kadar resmi bir açıklama gelmezken adli kaynaklar Güney’in dün sabah Paris’teki Pitie Salpetriere hastanesinde öldüğünü belirtiyor. Başından bu yana Cansız, Doğan ve Şaylemez’i öldürdüğünü inkâr eden Güney’in duruşmasının 23 Ocak – 24 Şubat 2017 arasında yapılması öngörülüyordu.

DAVA DÜŞEBİLİR


Güney’in önceki gün hastaneye kaldırıldığı ve dün de hayatını kaybettiği Fransız yetkilileri tarafından doğrulandı. Güney’in olayı gerçekleştirdiği tarihte de hasta olduğu ve beyninde tümör olduğunun iddianamede de yer aldığını belirten avukatlar, önümüzdeki ay başlayacak olan yargılamanın da düşebileceği ihtimali olduğunu söyledi.



Güney’in yargılanmasına, olayın üzerinden dört yıl geçmesine karşı başlanamaması davacıların avukatları tarafından yoğun şekilde eleştiriliyordu. Bir açıklama yapan avukatlar Sylvie Boitel, Antoine Comte, Virginie Dusen, Jan Fermon ve Jean-Louis Malterre, ‘Fransa’nın bir kez daha toprakları üzerinde yabancı istihbarat servisleri tarafından işlenmiş siyasi nitelikli bir suçu yargılayamamasından dehşet duyduklarını’ vurguladılar. Paris cinayetlerine ilişkin soruşturma sırasında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) rolü olduğuna yönelik iddialar gündeme gelmişti. Paris savcılığı kaynakları, Fransız basınına “MİT’in öncelikli olarak Sakine Cansız’ı hedef alan cinayetin tasarlanış ve hazırlanış aşamasına katıldığını düşündüklerini” söylemişlerdi.

CANSIZ, DOĞAN VE ŞAYLEMZ'İN AİLELERİNDEN TEPKİ

Öte yandan Cansız, Doğan ve Şaylemez’in aileleri tarafından yapılan ortak açıklamada, suikastlarla ilgili soruşturmanın 2015 yılında tamamlandığı ve Fransız makamların Güney’in sağlık sorunlarından haberdar olduğu hatırlatılarak, “Neden 2017 Ocak ayı beklendi? 5 Aralık tarihi bilinçli olarak mı 23 Ocak 2017’ye ertelendi” denildi.