Paradise Papers olarak adlandırılan, off-shore hizmet sağlayıcıları Appleby ve Asiaciti ile 19 farklı yargı alanındaki kayıtlardan oluşan 13.4 milyon belge arasından Başbakan Binali Yıldırım'ın oğulları Erkam Yıldırım ve Bülent Yıldırım'ın şirketleri de çıktı.

Malta kayıtlarına göre Bülent ve Erkam Yıldırım, Hawke Bay Marine Co Ltd ve Black Eagle Marine Co Ltd adlı iki şirketin hissedarları. Kayıtlar şirketlerin ana hissedarı görünen Erkam Yıldırım'ın iki şirketin de direktörü olduğunu gösteriyor. Peki Ekim 2017 kayıtlarında halen aktif görünen bu şirketlerin hangi bağlantıları var? Erkam ve Bülent Yıldırım'ın ilişkili olduğu tüm şirketler ve bu şirketlerle ilgili tüm ayrıntılar yarın Cumhuriyet'te...

Dünya ile aynı anda

Süddeutsche Zeitung tarafından elde edilen belgeler Cumhuriyet'in de medya ortağı olduğu Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaşıldı.

Cumhuriyet, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, New York Times, Le Monde, El Confidencial, Columbia Journalism School ve BBC’nin aralarında olduğu dünyanın dört bir yanındaki 96 medya kuruluşundan 382 gazeteci bir yıl boyunca 13.4 milyonu aşkın belge üzerine çalıştı. 

Belgelerde Trump ile Rusya arasındaki bağlantıya ilişkin belgeler açıklanması beklenirken, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in de adı geçiyor.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun internet sitesinden paylaşılan Paradise Papers belgelerinde ise Türkiye’den yalnızca Binali Yıldırım ve iki oğlu, Erkam Yıldırım ve Bülent Yıldırım’ın ismi geçiyor.

Belgelere göre Yıldırım ailesinin şirketi Malta'da kayıtlı olan iki şirketin tek hissedarları olarak görülüyor. Kamu kayıtları, şirketin denizyolu gemilerinin sahibi olduğu veya yönettiği görüşündeydi. Bu şirketlerden biri Hawke Bay Marine Ltd. Şti., ikincisi ise Black Eagle Marine Co. Ltd, Ocak 2007'de kuruldu.

Kayıtlar, Erkam Yıldırım’ın, şirketlerin çoğunluk hissedarı olarak gösterirken Yıldırım, ikisinin de müdürü olarak gözüküyor. Şirketler Ekim 2017'de Malta Şirketler Kayıt Defteri'nde “halen aktif” olarak listelendi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ise söz konusu şirketlerle ilgili yeni belgelerin önümüzdeki günlerde açıklanacağını duyurdu.

İşte açıklanan kayıtlar: