Olağanüstü hal (OHAL) 668 sayılı kanun hükmünde kararnamesiyle kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yayın danışma kurulunda yer aldıkları gerekçesiyle tutuklu bulunan yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci Necmiye Alpay, gazetenin yazı işleri müdürü Zana Kaya, gazetenin eski genel yayın yönetmeni İnan Kızılkaya, yöneticiler Bilge Aykut, Ragıp Zarakolu, gazetenin eski imtiyaz sahibi Kemal Sancılı, avukat Eren Keskin ve Filiz Koçali'nin yargılandığı davanın görülmesine başlandı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava Çağlayan Adliye Sarayı'nda yapıldı. Mahkeme Başkanı tutuklu sanıklardan İnan Kızılkaya ve Zana Kaya'nın cezaevinde gerekli işlemlerin yapılmaması nedeniyle duruşmaya getirilmediğini belirtti.

Yazar Aslı Erdoğan

Duruşmada tutuklu yazar Aslı Erdoğan ile dilbilimci Necmiye Alpay haklarındaki suçlamalara karşı savunmalarını yaptı.

Ardından savcı, sanıklardan Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Zana Kaya hakkında tahliye kararının verilmesini talep etti. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme üç sanığın tahliyesine karar verildiğini açıkladı. İnan Kızılkaya'nın tutukluluk halinin  ise devam etmesine karar verildi. Dokuz sanık 'terör örgütü üyeliği' suçundan yargılanıyor.

Yazar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay 'örgüt üyesi olmak' ve 'devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak' suçlaması ile tutuklanmıştı. Kasım ayında mahkeme heyeti "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" suçlamasıyla ilgili yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliye kararı vermişti. (DW)