Adil Yiğit

12 Eylül 1980 öncesinde ve sonrasında dile getirdiği onlarca türküsüyle demokratik çevrelerin yakından tanıdığı Ozan Emekçi, Maraş olaylarının 36.yıldönümünde Hamburg Alevi Kültür Merkezi lokalinde, "Devlet, Alevilerden üç kez özür dilemelidir" dedi. Maraş katliamının faillerinin Lahey'de (İnsanlığa karşı işlenen suçların yargılandığı Uluslararası Ceza Mahkemesi) yargılanması için 'Maraş Girişimi' adlı bir oluşum kurduklarını da kaydeden Emekçi, "36 yıl sonra vahşetin Maraş'ta anılmasına dahi izin vermiyorlar. Bu kadar intikamcı zihniyet görülmemiştir." tepkisini gösterdi.


DEVLET ALEVİLERE ÜÇ KEZ  ÖZÜR BORÇLUDUR

Ozan Emekçi, Alevilerin felsefi düşüncelerinden, Kürtlere ve devrimci fikirlere kucak açmalarından dolayı her dönem katliamlara maruz kaldıklarını ifade etti. "Özgürlük mahkumları" türküsüyle uzun bir dönem geniş yığınların sevgisini kazanan Emekçi, Osmanlı'dan Cumhuriyete ve daha sonraki süreçlerde Dersim, Çorum, Maraş, Madımak ve Gazi'de aralıksız devam eden Alevi katliamlarının kökeni olarak, "kendi dışındaki diğer dinlere hoşgörü anlayışına hiçbir zaman sahip olmayan" İslamı gösterdi.



24 Aralık 1978 'de yapılan ve günlerce devam eden Maraş katliamında evleri yakılan ve babası öldürülen Ozan Emekçi, olayın düzenleyicisi olarak MHP ile MİT'i gösterdi. Olaylar esnasında arasında sadece bir yol mesafe bulunan jandarma birliğinin müdahalesi yerine, Kayseri'den takviye güç beklenmesinin, plan gereği tesadüfi olmadığını aktardı.

İSLAM DİNİ HİÇBİR ZAMAN HOŞGÖRÜLÜ OLMAMIŞTIR

Osmanlı'nın enkaz döneminde yapılan Ermeni soykırımı için de, baş sorumlu devlettir ama, suç ortaklığı yapan ve olaylarda yer alan müslüman Kürtler de tarihle hesaplaşmak zorundadırlar dedi. "O gün, Ermeniler yerine, müslüman olmayan İspanyol veya İtalyanlar olsaydı onların da sonu farklı olmayacaktı" açıklamasında bulundu.



Dinleyicilerden gelen sorular üzerine, Türkiye'nin hiçbir zaman laik bir ülke olmadığına değinerek, "Laik bir ülkede Diyanet İşleri Bakanlığı olur mu, öte yandan 100 bine yakın camideki İmamların aylığı nasıl devlet bütçesinden ödenir" cevabını verdi. "Alevilerin Cemevlerine engel çıkarmasınlar, onlardan tek kuruş yardım istemiyoruz. Ama eğer laik olduklarını iddia ediyorlarsa da, o zaman camilere de yardım etmesinler. Ne kadar müslümanın camilere gideceğini göreceğiz" dedi. 

AVRUPA'DA CAMİLER YAKILINCA NEDEN SESSİZLER?



Son bir yılda Avrupa'da 216 camiya ırkçı saldırı yapıldığı, bazılarının yakılmasının basına yansıdığına yer veren Emekçi, Maraş'ta, Madımak'ta bilinçli dedikodu sonucu birleşerek Alevileri katleden ve yakanların, "galeyana geldiği" açıklananların, Avrupa'daki ırkçı olaylar karşısında neden galeyana gelmediklerini sordu. Arkalarında tabii ki Türk devleti olmadığı için, cevabını verdi. Yeni Maraş, Madımak katliamları ve Sürgü'deki Ramazan ayında sahura kalkmadığı için linçe maruz kalınan olayların yaşanması istenmiyorsa, Aleviler de kendi öz örgütlenmelerini yaratsınlar çağrısında bulundu.