Orhan Pamuk, İtalyancaya “La stranezza che ho nella testa” adıyla çevrilen “Kafamda bir tuhaflık” son romanının tanıtımını, Torino kentinin ardından başkent Roma’da da gerçekleştirdi. Pamuk, Müzik Parkı Oditoryumu’nda, edebiyat eleştirmeni ve gazeteci Marino Sinibaldi’nin yönetiminde gerçekleştirilen etkinlikte, ülkesinde yaşanan gelişmelere de değindi.

“BİZ ROMANCILAR AÇIKÇA SEKS YAZMADIĞIMIZ SÜRECE TEHLİKEDE DEĞİLİZ”

“Hükümetin, ifade ve basın özgürlüğüne karşı baskısını şiddetle eleştiriyorum” diyen ünlü Yazar, “Biz romancılar açıkça seks üzerine yazmadığımız sürece tehlikede değiliz, ama gazeteciler tehlikede” diye konuştu. Hükümeti eleştiren gazetecileri işten çıkarmaları için gazete sahiplerine, ekonomik ve bürokratik taktiklerle büyük baskı yapıldığını anlatan Pamuk, şunları kaydetti:

“Onları rahatsız eden muhalif gazetecileri işten çıkarttırmayı başaramazlarsa, hükümet yanlısı bir figür mutlaka ortaya çıkıp, onları açıkça tehdit etmeye başlıyor. Eğer onları bu şekilde de susturamazlarsa, bu gazeteciler kendilerini derhal adliyede, savcıların önünde buluyorlar.”

“CAN DÜNDAR’IN TUTUKLANMASI SKANDALDIR”

“Yine susturmayı başaramazlarsa onları hapse atıyorlar” diye sözlerini sürdüren Pamuk’un, “Aynen sevgili arkadaşım, Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a yapıldığı gibi. O, 7 gündür hapiste. Bu gerçek bir skandaldır. Türkiye’de gerçekten baskı altında olanlar; muhalif gazeteciler, entelektüeller ve yorumculardır” ifadeleri, salondakilerden yoğun alkış aldı.

“LAİKLER VE ASKERLER, İRONİK OLARAK AB’Yİ İSTEMİYORDU”

Marino Sinibaldi ayrıca Pamuk’a, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine dair görüşlerini de sordu.

10 yıl önce hükümetin AB’ye katılmayı istediğini ve kendisinin de bunu desteklediğini, ancak ironik olarak laiklerin ve askerin ise buna karşı çıktığını öne süren Pamuk, “Çünkü ‘AB’ye girersek askeri darbe yapamayız’ diye düşünüyorlardı. Şimdi bu durum değişti” dedi. Brüksel’de 29 Kasım’da yapılan AB-Türkiye Zirvesi’nin olumlu geçtiğini dile getiren Pamuk, “Sanırım 6-7 yıldan bu yana ilk kez Türk Başbakanı ve AB liderleri el sıkışıp, gülümsüyorlardı. Ben AB’ye ve Türkiye’nin ona tam üyeliğine inanıyorum. Türkiye bunu hak ediyor” diye konuştu.

Bu siyasilerin el sıkışmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Pamuk, ancak Avrupalı liderlerin, Türkiye’deki temel hak ve özgürlükler; ifade ve basın özgürlüğü ile insan hakları ihlallerinden de gözünü ayırmaması gerektiğini ekledi.