Almanya’da 2011’de bir karavanda Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ölü olarak bulunduktan sonra, ülkede 2000-2007 arasında öldürülen 10 kişinin ırkçılık yüzünden cinayete kurban gittiği ortaya çıktı. 6 Mayıs 2013’te başlayan NSU davasında, 220 duruşma yapıldı. Neo-Nazi örgüt NSU ile ilgili önemli bilgiler vermesi beklenen 3 tanık, dava sürecinde esrarengiz şekilde öldü.

AYNI SİLAH 10 CİNAYET

NSU adlı ırkçı terör örgütünün, 13 yılda 28 farklı suç işlediği mahkeme dosyalarında dikkat çekiyor. Bunlar arasında 8’i Türkiye kökenli, biri Yunan ve diğeri polis olmak üzere 10 cinayet, 2 bombalı saldırı ve 15 silahlı soygun ve bir kundaklama düzenledi. 2004’te Köln’de Keupstrasse’de NSU’nun düzenlediği bombalı saldırıda 20’den fazla göçmen ağır yaralandı.

6 Mayıs 2013’te başlayan NSU davasında, şimdiye kadar 220 duruşma gerçekleşti. 80 müdahili 60 avukat temsil ediyor. Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011’de bir bankayı soyduktan sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

DURUŞMALARDA DİNLENENLERİN HEPSİ ALMAN İSTİHBARATI MUHBİRİ



Aynı gün Zwickau kentinde NSU’nun üçüncü üyesi Beate Zschaepe’nin en son kiraladıkları evi delilleri yok etmek amacıyla kundakladığı iddia ediliyor. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülen davada, Beate Zschaepe ile Ralf Wohlleben tutuklu, Andre Emminger, Holger Gerlach, Carsten Schlutz ise örgüte yardım ve yataklıktan tutuksuz yargılanıyor.

Davanın 2’si tutuklu toplam 5 sanığı bulunuyor. Eylül ayına kadar ara verilen duruşmalarda dinlenenlerin hemen hepsinin, Alman istihbaratı adına muhbir olması ise oldukça dikkat çekici.

‘AVUKATLARINI NAZİ SEMBOLÜNE GÖRE SEÇİYOR’



Dava ağır ceza mahkemesinde değil, daha üst bir makam olan Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülüyor.

HEER ( ORDU), STURM (HÜCUM), STAHL (ÇELİK)

NSU davasının başsanığı Zschaepe’nin, bir süre önce azlettiği 3 avukatını soyadlarının Türkçe karşılığına göre seçtiği iddia edildi. Avukatlarin isimleri şu şekilde: Anja Sturm, Wolfgang Stahl ve Wolfgang Heer. Heer (ordu), Sturm (hücum) ve Stahl (çelik). Bunlar Nazi döneminin sembol kavramları. Zschaepe’nin bu avukatları sırf soyadlarına bakarak seçtiği söyleniyor.

6 Mayıs 2013'te başlayan ve 2.5 yıldır süren davanın 2016 Temmuz’unda bitmesini bekleniyor. 2’si tutuklu 5 sanıkli davada, Zschaepe’nin ömür boyu, diğer tutuklu sanığa en fazla 10 yıl ceza verileceği tahmin edilmekte.