Berlin’de Noel pazarında 12 kişiyi öldüren ve elli kişiyi yaralayan Tunus asıllı Anis Amri’nin Alman Dış İstihbarat Servisi ( BND) ile bağlantısı ortaya çıktı.

Der Spiegel dergisinin haberine göre BND’nin gizli servis ispiyoncusu olarak 19 Aralık 2016’da kentin en işlek semtindeki Noel pazarına TIR ile saldıran Tunus’lu Anis Emri ile temas içinde oldukları belirtildi.

Der Spiegel'in aktardığı bilgilere göre Anis Amri’nin Alman güvenlik ve istihbarat kurumları tarafından ‘radikal islamcı’ olarak tanımlandığı ve en az bir kez Kriminal Dairesi adına ‘ gizli servis muhbiri’ olarak Berlin’e gittiği belirtildi. Alman medyası bu denli tehlike arz eden birinin neden daha önce ülkesine sınırdışı edilmediğini de sorguluyor.

Dergide yer alan habere göre Amri’nin ‘tehlike’ arz etmesine rağmen ülkeden sınırdışı edilmediği ve Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Kriminal Dairesi ile gizli bağlantısı olduğu ve bu kapsamda Berlin’e en az bir kere gittiği kaydedildi.



Dergide sözkonusu olaya ilişkin ayrıntılar Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin konu ile ilgili İçişleri Komisyonu üyeleri  ile gerçekleştirdiği telefon bağlantısında ortaya çıktı.

Düsseldorf’ta bulunan eyaletin İçişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü konuya ilişkin iddiaların gerçek olmadığını ifade ederken, daha önce konu ile ilgili Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild, Amri ile LKA ( Eyalet Kriminal Dairesi) arasındaki olası bir ilişkinin olabileceğine dikkat çekmişti.

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir Noel pazarına tırla düzenlenen saldırının zanlısı  aranan Tunuslu Anis Amri  İtalya'nın Milano kentinde öldürülmüştü. . Saldırıda 12 kişi ölmüş, 18'i ağır olmak üzere 49 kişi de yaralanmıştı.

İtalyan basını  Amri’nin dört yıl İtalya’da cezaevinde kaldığını yazmıştı. İtalyan basınına göre cezaevi yönetimlerinin "tehlikeli" olarak tanımladığı böyle bir mahkumun, İtalya'dan Almanya'ya kadar gidebilmiş olmasını sorgulamıştı.

La Republica gazetesi, 4 yıl hapiste kaldıktan sonra 2015'te çıkan Amri'nin "normal bir turistmiş gibi sorunsuz şekilde Almanya'ya ulaşabildiğini" vurgulayarak "Herkes Anis Amri'nin çok tehlikeli olduğunu biliyordu, Sis'te (Schengen Bilgi Sistemi) de kaydı vardı ama kimse onu kontrol etmedi ve izlemedi" eleştirisinde bulunmuştu.

Süheyla Kaplan