Adil Yiğit

Ramazan Avcı (25) Neonaziler tarafından öldürülmesinin 29.yılında unutulmadı. Evine gitmek için kardeşi ve bir arkadaşı ile otobüs durağında beklerken Neonazi ırkçıların saldırısı sonucu ağır yaralanan ve Hıristiyan alemininin kutsal günü olan (İsa Peygamber’in doğumunun kutlandığı) Noel'de, hayatını kaybeden Ramazan Avcı Hamburg'da anıldı.


Anma töreninde duygusal bir konuşma yapan Gülistan Avcı, kendisine Almanya Cumhurbaşkanlığı adına gönderilen bir mektuptan söz ederek, "o günden beri yaşadığımız acıları ben ve oğlum Ramazan biliyoruz. Mektuplar acımızı dindiremez" dedi. Daha sonra söz alan katılımcılar günün önemi ile ilgili görüşlerini açıkladılar.



Öldürüldüğünde hamileliğinin son günlerinde olan eşi ile oğlu Ramazan ve Eyalet Parlamentosu milletvekillerinden Filiz Demirel ( Yeşiller) ile Alirıza Şimşek'in (SPD) de katıldıkları etkinlikte, Almanya'daki ırkçılık lanetlenek adıyla anılan meydana Almanca ve Türkçe yazılı "Ölümünün 29. yılında Ramazan Avcı'yı anıyoruz" çelenki ile çicekler bırakıldı.



IRKÇI GÖSTERİLER GÖÇMENLERİ TEDİRGİN EDİYOR

Landwehr S / Bahn'ı karşısındaki Ramazan Avcı Meydanı'nda düzenlenen anma etkinliğinde yapılan konuşmalarda, Dresden kentinde Pegida adıyla birden "hortlayan" kitlesel boyutlu ırkçı gösterilerin, tüm Almanya'ya yayılmasının göçmenler arasında ciddi tedirginlik yarattığına yer verildi.

Irkçılıkla mücadelenin başta hükümetin, Parlamento'daki partilerin ve göçmen derneklerinin vazgeçilmez bir sorunu olduğu vurgulandı.



Çeşitli kitle örgütlerinin binlerce kilometre uzaktaki sorunlara gösterdikleri duyarlılığı neden Almanya'daki ırkçılığa karşı göstermedikleri de eleştirilerek, birlikten kuvvet doğar çağrısı yapıldı. 



KONSOLOSLUK YETKİLİLERİ "ŞOV" İÇİN GELİYOR TEPKİSİ

Hitler faşizminin yaşandığı bir ülkede Ramazan Avci ile başlayan ve son yıllarda yeniden artan yabancı ve göçmen karşıtı saldırıların  Almanya'daki sosyal devlet ve demokrasi adına yüz karası olduğu ifade edildi. Irkçılıkla mücadelenin okullarda ders olarak verilmesine de yer verilen konuşmalarda, Almanya'da ırkçılıkla ilgili bir bakanlık kurulmasının zorunlu hale geldiği ifade edildi. 



Avcı'nın öldürülmesi sonrası düzenlenen 15 bin kişinin katıldığı ırkçılık karşıtı yürüyüşe ve sonraki yıllardaki Anma etkinliklerine hiçbir zaman destek vermeyen ve NSU cinayetlerine başından beri ilgisiz kalan T.C. konsolosluk yetkililerinin son yıllarda moda haline gelen Hamburg, Mölln ve Solingen'de yer almalarının, açık bir "şov" olduğu dile getirilerek, bu iki yüzlü tutuma sessiz kalanlar da eleştirilmelidir denildi. 



IRKÇILIKLA MÜCADELE İÇİN GENİŞ KATILIMLI BİR İNİSİYATİF KURULSUN

Gösteri sırasında ve daha sonra yapılan konuşmalarda Almanya'da günden güne artan ırkçı saldırılara karşı ve ırkçılıkla mücadele için bir inisiyatif oluşturulması dile getirildi. Bir kadın eylemci tarafından önerilen inisiyatif oluşturma fikri, tüm katılımcıların ortak duygusunu dile getirerek desteklendi.



İki gün içinde organize edilen gösteriye destek verenler arasında, Belediye Meclis üyelerinden Yusuf Uzundağ (Yeşiller), Hasan Burgucu, Sabahattin Aras (Sol Parti), milletvekili adaylarından Bayram İnan, Güngör Yılmaz, Mustafa Akpolat ve Mehmet Öndek ile Demokratik Çerkes Hareketi taraftarları da hazır bulundu.



Öte yandan Hamburg Türk Toplum (TGH) eski Başkanı Hüseyin Yılmaz, şair Süleyman Kayhan, Karakoçanlılar Derneği Başkanı Ali Haydar Oral ile El Ele Derneği eski Başkanı Ali Akdemir ve basının ilgisi dikkat çekti.
Foto: Mustafa Akpolat