Ülke çapındaki tüm Emniyet müdürleri ile toplantı halinde olduklarını belirten Adalet Bakanı Sören Pind, Türkiye ile ilgili bir soruya cevap olarak “Türkiye’nin nasıl bir tavır alacağına karışamam Türkiye konusu uluslararası bir konu. Ama güvenlik konusunda Gizli Servis PET şefi size cevap versin” dedi.

PET Şefi Finn Borch Andersen, mülteci akının Danimarka’ya yönelik terör tehditlerinde bir değişiklik yaratmadığını, Danimarka ve Danimarkalıların halen daha yüksek riziko altında bulunduğunu belirterek “bizim tecrübelerimiz terör örgütlerinin özellikle IŞİD’in mülteci akınından yararlanmadığını gösteriyor. Çünkü mültecilerin Avrupa’ya gelebilmek için izledikleri yol ve güzergah onlar için tehlike yaratıyor ve fark edilmekten korkuyorlar. Avrupa’ya akın eden mültecilerin çoğunluğunu Suriye ve Iraklı mülteciler oluşturuyor. Onların da çoğu Şii Müslüman oldukları için IŞİD’e veya diğer terör örgütlerine karşı sempati beslemeleri mümkün değil. Ama her şeye rağmen biz dikkatliyiz ve istihbarat örgütümüz hassas bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. Ülkemize gelen mültecilerin büyük bir kısmı da başka ülkelere geçiyor” dedi.

GAZ VE COP KULLANMAK İSTEMİYORUZ

Adalet Bakanı Sören Pind, 6-20 Eylül tarihleri arasında ülkeye 12 bin 600 mülteci geldiğini bunlardan sadece 1.500’ünün iltica talebinde bulunduğunu, 125’inin Almanya’ya geri iade edildiğini söyledi. Sören Pind “biz diğer ülkeler gibi, zaten yıpranmış, yorulmuş olan mültecilere karşı gaz ve cop kullanmak istemiyoruz. Ama otobanlarda yürüyerek trafiği alt üst etmeleri, başka insanların hayatlarını da tehlikeye atmalarını istemeyiz. Onlara mümkün olduğu kadar yardım eli uzatmaya çalışıyoruz ama tabi ki ülkemizin güvenliği ve çıkarları da önemli. Polisimiz ilk günden beri görevini çok iyi şekilde yerine getiriyor. Polisin Almanya’dan gelen trenlerde kontrolü yerindedir. Hükümet olarak adaletli bir yabancılar politikası yürütmeye çalışıyoruz” dedi.

İŞİMİZ ZOR

Emniyet Genel Müdürü Jens Henrik Höjberg, mülteci akını konusunda polisin durumu kontrol altında tuttuğunu ve gerek sınırlarda gerekse çeşitli bölge emniyet müdürlüklerinde görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştığını söyledi. Höjberg “bizim yaptığımız kontroller konusunda yönetmelikler var. Bizimle konuşmak istemeyen mülteciler olabilir. Biz yabancılar dairesiyle işbirliği içindeyiz. Ancak işimizin zor ve daha çok elamana ihtiyacımız olduğunu söylemem gerekir” dedi