Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı ve Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz, yeni çıkan Büyükşehir Yasası kapsamına paralel olarak köy ve mahalle yasalarının da yeniden düzenlenmesini istedi. Köy yasasının 1924’de mahalle yasasının ise 1944’de çıkarıldığını belirten Akdeniz, "İki yasada çok eski. Yapılan bu yeni çalışmayla beraber köy ve mahalle yasalarının da günümüzün koşullarına uygun olarak yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Özellikle Büyükşehir Yasasının ardından yapılan yeni değişiklikler köy ve mahalle yasalarının yeniden düzenlenmesini acil hale getirdi" dedi.

DAĞ KÖYLERİ MAHALLE OLDU

Büyükşehir Yasası'nın ardından Büyükşehirlerdeki 16 bin 82 köyün ve 1023 beldenin mahalle kapsamına alınacağını dile getiren Akdeniz, şöyle dedi:

"Mahalleye dönüşecek köylerin 9 bin 652’si orman köyleri. Orman köylerinin bir anda Büyükşehirlere bağlı mahalleler haline gelmesi gelecekte problemlere neden olabilir. Bu köyler, merkeze çok uzak köyler. Muhtarların köy muhtarıyken hizmet anlamında en azından köyde kendi kendilerine karar alıp çalışma yapma yetkileri vardı. Buraların mahalleye dönüşmesi muhtarların da yetkisini elinden aldı. Artık merkezin çalışması dışında hiçbir şey yapılamayacak. Bu uzak yerleşim yerlerine hizmet verilmesi noktasında ilerleyen aşamada sıkıntı yaşanabilir."

"MUHTARLARA DAHA FAZLA YETKİ VERİLMELİ"

Yeni düzenleme ile 52 ildeki 559 beldenin de mahalle statüsüne alındığını dile getiren Hüseyin Akdeniz, "Beldelerimizde mahalleye dönüştüğü için buralarda da yetki kaybından kaynaklanan problemler görülebilir. Köy ve mahalle kanunlarında günümüze uygun yapılacak yeni düzenlemeyle mahalle muhtarlarına daha fazla yetki verilip vatandaşlarımızın da hizmete daha kolay ulaşmasını sağlayabilir" dedi.



NK(MS/İD)